25ste editie WK Snertkoken en WK Stamppotkoken

Foto: Archief HogelandNieuws

BEDUM – In opdracht van Stichting Oud Hollandse Gerechten organiseert Snert- en Stamppotevenementen de 25ste editie van het BAUHAUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken. Tijdens deze jubileum-editie wordt tevens de bijschrijving van dit evenement in het Register Immaterieel Erfgoed Nederland een feit.

Het evenement zal voor de 25ste keer plaatsvinden in de prachtige keukens van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen, op vrijdag 15 februari 2019.

Het Alfa-college Kluiverboom raakt langzamerhand in de snert en stamppot sfeer. Men is samen met enkele klassen druk met de voorbereidingen bezig. De studenten worden ingezet voor het opstellen van een draaiboek en de begeleiding van de deelnemers, maar ook om de te verwachten bezoekers goed te ontvangen.

2016, drukte in de keuken van het Alfa-college

Tijdens deze jubileum-editie zal de bijschrijving plaatsvinden in het register van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Na jaren van gedegen voorbereiding onder leiding van projectleider Carin van de Wal zal de officiële bevestiging worden ondertekend.

Zowel voor de organisatie, als voor het Alfa-college Kluiverboom is dit een gezamenlijke waardering voor de Oudhollandse traditie van Snertkoken.

Een bijzonder moment zal er ook zijn voor de presentatie van het Jubileum SNERT boek. Projectleider Carin van de Wal heeft in de afgelopen periode dozen vol historie en recepten doorgeworsteld en daaruit is een prachtig document met veel foto’s, recepten en andere herinneringen ontstaan. Het SNERT boek zal in samenwerking met Noordproof in Bedum worden uitgegeven.

“Wij zien uit naar de Jubileum 25 ste editie, waarbij nog meer verrassingen op het programma staan”, aldus Henk van der Velde, voorzitter van Stichting Oud Hollandse Gerechten.

Henk van der Velde (voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten) en zoon Auke (toernooidirecteur WK Snert- en Stamppotkoken)

De belangstelling voor deelname aan de 25ste editie van het BAUHAUS WK SNERTKOKEN en WK HOLLANDSE STAMPPOT is wederom groot .

Exclusief voor deze Jubileumeditie is een nieuwe categorie BUITENKOKEN toegevoegd . Op het voorplein van het Alfa college zullen koks zich buiten uitleven in Oorspronkelijk koken.

“Oorspronkelijk Koken is het koken zoals het in het verleden gebeurde, op houtvuur. Deze vorm van koken zorgde voor prachtige gerechten die we ook vandaag de dag nog kennen. Oorspronkelijk koken is ook ambachtelijk koken. Vers en zoveel mogelijk in het seizoen”, aldus de uitleg op website www.devuurmeester.nl van Christian Boomker.

De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.

Deelnemers kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar [email protected].

Cookieinstellingen