Vloeimans en Dobal brengen warme wind

Foto: Peter Brouwer

WINSUM – In een stijf uitverkocht De Hoogte in Winsum traden zaterdagavond jazztrompettist Eric Vloeimans en pianovirtuoos Juan Pablo Dobal op.

De roem van Vloeimans is groot en van heinde en verre togen zijn liefhebbers naar Winsum. Dit was te merken in herberg De Gouden Karper, waar de naam Vloeimans veelvuldig viel tijdens de kipsaté. De Argentijnse pianist Dobal kennen we in De Hoogte nog van de voorstelling met Carel Kraayenhof uit 2017.

Eenmaal in De Hoogte waande de bezoeker zich, door de zinderende temperatuur in de uitpuilende zaal, in het Buenos Aires van de jaren ’50, een zweterige danszaal waar de discobollen voor de gelegenheid lijken te zijn opgepoetst. De ambiance past bij de naam van de voorstelling: “Vento Zonda” wat zoiets als “warme wind” betekent.

Vloeimans begint de voorstelling met een ingetogen nummer die het publiek al snel in mijmerende vervoering brengt. Het hypnotiserende schijnsel van de discobollen en het subtiele trompetspel creëren een nostalgische sfeer die door de Zuid-Amerikaanse invloed van Dobel ook een frivool optimisme in zich draagt. Zo veranderen melodieuze jazznummers in tango’s en begeleidt Dobal zijn pianospel met speels fluiten.

Hoewel het een deel van publiek wel kon bekoren, was niet iedereen even enthousiast over lange onderbrekingen met verhaaltjes en grapjes. De artiesten lieten duidelijk blijken het niet gewend te zijn dat hun voorstelling wordt onderbroken door een pauze, de horecaondernemer heeft ook een belang, maar haalden zelf het publiek na bijna ieder nummer uit de luisterhouding met persoonlijke overdenkingen. De interactie met het publiek ging Vloeimans en Dobal overigens erg goed af, de lange verhalen van Vloeimans werden hem dan ook direct weer vergeven.

Nadat de voorstelling werd afgesloten met een ode aan de borsten van de moeder van Dobal, kon het duo op een staande ovatie rekenen, die uit het oogpunt van de gemiddelde leeftijd van het publiek, bijna uitzinnig kan worden genoemd. Hierop werd nog een nummer als toegift gegeven waarna het duo letterlijk aan de bitterballen ging.

Al met al kan de Sichting Kulturele Kommissie Winsum terugkijken op een zeer geslaagde avond met artiesten van wereldformaat.

Tekst + foto’s: Peter Brouwer

Cookieinstellingen