Computerzaak Compèl in Winsum viert jubileum met open dag

Ron de Jonge.
Ron de Jonge.
Foto: Berto Merx

De computerzaak Compèl  in Winsum bestaat 25 jaar. Dat wordt in april gevierd met een open dag voor de klanten. Portret van een bedrijf dat op zolder begon in de hoogtijdagen van de desktop computer voor thuis, in de werkkamer, of de huiskamer.  

Ze schoten in de begin jaren negentig als paddenstoelen uit de grond, de computerwinkels. Het was booming-business in de handel in desktops, de inktjet printers en de scanners, gecombineerd met de eerste generatie e-mail. Op de telefoonlijn een mailtje sturen naar een kennis in Nowhere en dezelfde dag nog antwoord terug.  Stevige kasten waren het nog, met joekels van beeldschermen. Slimmeriken in de wereld van de nullen-en-éénen zagen een markt. En begonnen een eigen bedrijf. Velen kwamen aan de markt met mooie namen als Grocom, Frisocom, en weinigen overleefden het. Eén van die bedrijven die zich wisten te handhaven is Compèl, aan Het Aanleg in Winsum. In april viert het bedrijf van Ron de Jonge het 25-jarig bestaan.

De zaak aan Het Aanleg.

Het klinkt als is een klassiek verhaal uit de computerbranche. Zijn vader Elle de Jonge begon in zijn vrije tijd op de zolder van zijn woning aan de Mandedijk in Winsum met het repareren van computers. En daar komt vanzelf – naast gelegen – het zelf personal computers bouwen bij. Het is de tijd van de grote apparaten, de hoogtijdagen van Word dat WordPerfect uit de markt drukte. En de dalende prijzen voor consumenten. Al gauw wordt de zolder te klein en wijkt Elle de Jonge uit naar de garage. Het is altijd handig een eigen huis te kopen met een garage erbij.  De auto eruit, het kantoor er in.  De boost kwam met het binnenhalen van enkele grote klanten, naast het groeiende aantal particuliere klanten.

Ron de Jonge (39): “Ik deed  de opleiding communicatie. Mijn vader en ik zaten toen op het kantelpunt. In de garage doorwerken kon niet meer, want we moesten meer ruimte hebben. In 2000 zijn we op Het Aanleg  daadwerkelijk met de winkel begonnen. Ik vond de opleiding communicatie niet zo bijster boeiend. Moet ik dat nog vier jaar volhouden of spring ik op de boot die nu langskomt?” Hij sprong.

“Een klant wil een ding dat het meteen doet.”

Het bedrijf verhuisde en aanvankelijk besloeg de winkel en de werkplaats ongeveer de helft van wat het nu is. Het eerste probleem was het bedenken van een aansprekende naam voor de nieuwe zaak. Ron: “Mijn vader had Compel bedacht, van computers en zijn voornaam Elle. Dat spreek je uit als Kompul. Ik heb die schuine streep op de e bedacht, Compèl, dat klinkt toch echt beter.”

De zaak groeit, Compèl weet zich staande te houden in een zeer roerige branche. Na verloop van tijd trekt Elle de Jonge zich uit de zaak terug. Op dit moment werken er vijf man personeel op de afdelingen reparatie, de winkel, de buitendienst en de afdeling zakelijke markt. Wat zijn de kenmerken van deze branche? Ron de Jonge:  “ Altijd zéér snelle ontwikkelingen. Je moet bij blijven met kennis en assortiment, als je er niet continue mee bezig bent, loop je achter. Je kunt een klant geen nee verkopen. We hebben kant-en-klaar apparaten in huis en we blijven computers op maatwerk in elkaar zetten, dat is dus de particuliere markt en de zakelijke markt. Een klant wil een ding dat het meteen doet. Dat is een terechte eis. En tegelijk moet je als ondernemer beseffen dat voor de klant reparatie altijd te lang duurt. Je laptop een week weg, dat wordt als zeer hinderlijk ervaren.  Gaat het om een kleinigheid dan repareren we meteen als er tijd voor is. Als dat niet kan, hebben voor een apparaat de kleurcode rood, urgent. De code blauw is voor standaard reparaties en groen voor heel specifieke problemen die niet in een handomdraai zijn op te lossen. Dat is duidelijk voor de klant. Het laat zich raden dat de groep rood, urgent, het grootste is en ook altijd het grootste zal blijven.”

Digitaal superspeelgoed.

Hoe ziet de branche er over vijf jaar uit? De Jonge: “Er zullen meer apparaten op je lijf komen. De ontwikkeling van de smartwatch zal doorzetten. Ik zie dat het gebruik van een chip in je lichaam voor medische doeleinden zal doorbreken.  Chips op kleding, op je jas, op de tas met allerlei toepassingen zullen gewoon worden. Apparaten zullen nog kleiner worden en de behoefte aan data-opslag via de cloud zal drastisch toenemen.”

In april heeft Compèl een zaterdag open huis, om het jubileum te vieren. Met acties, muziek, hapjes en drankjes.

Tekst en foto’s: Berto Merx

 

Cookieinstellingen