Gerrit Krolprijs moet Nederlands als academische taal stimuleren

De letterenfaculteit aan de Oude Kijk in 't Jatstraat in Groningen
De letterenfaculteit aan de Oude Kijk in 't Jatstraat in Groningen
Foto: Groninger universiteit.

GRONINGEN – Om het 405-jarig jubileum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) te vieren, heeft de Faculteit der Letteren van de universiteit de Gerrit Krolprijs in het leven geroepen. De prijs is vernoemd naar de in Groningen geboren en getogen schrijver Gerrit Krol.

Studenten van alle universiteiten op het gebied van Nederlandse taal kunnen een essay insturen om kans te maken op de prijs.Voorwaarde is dat het essay nog niet eerder is gepubliceerd. Voor de 1e editie is het thema inclusiviteit gekozen. Een deskundige jury bepaalt in juni welke inzenders in aanmerking komen voor een nominatie. De jury bestaat uit Ellen Deckwitz (voormalig RUG huisdichter), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (docent Nederlands bij het Talencentrum).

Prof. dr. Gerry Wakker, decaan van de Faculteit der Letteren: “Met de Gerrit Krolprijs willen we het gebruik van het Nederlands in de academische wereld stimuleren. Het is van wezenlijk belang dat universiteiten voldoende aandacht blijven besteden aan het in stand houden en ontwikkelen van het Nederlands als academische taal. Daarin kunnen en moeten Talencentra een belangrijke rol spelen.”

De prijs is vernoemd naar Gerrit Krol. Krol werd in 1934 geboren in Groningen. Hij studeerde wiskunde en werkte bij de Shell en de NAM in de informatica. Later keerde hij terug naar Groningen en woonde aan de Korreweg, in zijn geboortehuis. Ter gelegenheid van het 75e lustrum van de Groninger universiteit schreef hij in 1988 ‘Een ongenode gast’, een novelle die zich in Groningen afspeelt. In het voorjaar van 2001 was Krol de eerste gastschrijver aan de Technische Universiteit Delft. De titel van zijn openingscollege luidde ‘Kunst en wiskunde’;  het behandelde de verhouding tussen alfa’s en bèta’s, toegespitst op de relatie tussen kunst en mathematica. Hij overleed in 2007 aan Altzheimer.

Gerrit Krol.

“Met deze naam eren we Gerrit Krol vanwege het buitengewoon indrukwekkende oeuvre waarmee de schrijver de Nederlandse literatuur heeft verrijkt. Zijn literaire stemgeluid is uniek te noemen in het Nederlands taalgebied. Als dichter, romancier én essayist was hij een radicale vernieuwer, die in staat bleek om ook binnen zijn eigen oeuvre steeds weer nieuwe wegen in te slaan. Uit elke tekst die hij geschreven heeft, spreekt de liefde voor het denken en het formuleren en voor de moedertaal als de taal van het hart. In zijn essays toont hij zich consequent een begenadigd stilist met een hartstocht voor literatuur, kunst, filosofie en wetenschap en met een scherp oog voor maatschappelijke en psychologische thema’s,” zo laat de universiteit weten.

Essays met het thema inclusiviteit kunnen tot uiterlijk 3 mei 2019 worden ingezonden via [email protected]. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de lustrumweek van de RUG in juni. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.000,- en een publicatie van het essay op literair weblog Tzum.

Cookieinstellingen