Gemeente wil 15 miljoen gasgeld besteden aan de grote dorpskernen

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Het gemeentebestuur van Het Hogeland wil de 15 miljoen die het uit het Nationaal Programma Groningen heeft toebedeeld gekregen, inzetten voor de centrumplannen van Uithuizen, Uithuizermeeden, Bedum en Winsum. Ook wil het college graag investeren in een aantrekkelijk centrumgebied van Wehe-den Hoorn.

Begin deze week kwam een zak met ruim één miljard euro uit Den Haag naar het noorden. Dit is het bedrag dat de regio heeft gekregen ter compensatie voor alle aardgasellende. De aardbevingsgemeenten hebben ieder 15 miljoen alvast gekregen voor plannen die al klaar liggen en meteen kunnnen worden uitgevoerd. De vijftien miljoen euro kan onder meer besteed worden aan dorpsvernieuwing. De komende jaren wordt de rest van het geld verdeeld.

Met deze NPG-gelden wil het Hogelandster college de komende jaren verder bouwen aan vitale dorpen en kernen in de gemeente. “Daarom denkt het college aan het inzetten van de extra bijdrage voor de centrumplannen van Uithuizen, Uithuizermeeden, Bedum en Winsum. Ook wil het college graag investeren in een aantrekkelijk centrumgebied van Wehe-den Hoorn. Met deze gerichte en beeldbepalende investeringen wil het college een zichtbaar forse impuls aan de vitaliteit en dynamiek van Het Hogeland leveren,” zo laat de gemeente weten.

Komende maandag wil de gemeente het Hogeland samen met de andere aardbevingsgemeenten en de provincie afspraken maken met minister Wiebes over de hoofdlijnen van het Nationaal Programma Groningen (NPG). Deze afspraken zijn onder voorbehoud van instemming door gemeenteraden en Provinciale Staten. Een van de afspraken is het beschikbaar stellen van een budget per gemeente voor snel te starten projecten in 2019 vanuit het NPG.

Het college van b en w van de gemeente Het Hogeland kiest voor het voordragen van een aantal concrete projecten; vier centrumplannen en een dorpsvernieuwing. Deze projecten staan op stapel, er is al het nodige voorwerk voor verricht of ze kunnen nog een extra financieel zetje gebruiken. De versterkingsaanpak voor Het Hogeland, die op dit moment wordt voorbereid, wordt met ander geld gefinancierd. Het college stelt dat het akkoord op hoofdlijnen over het NPG alleen kan doorgaan als er voldoende uitvoeringscapaciteit en financiering voor de versterkingsaanpak is. “Het is dé noodzakelijke voorwaarde voor het welslagen van het NPG. Om de hand aan de ploeg te kunnen slaan en te bouwen aan een toekomstperspectief, is het voor ons als college cruciaal dat de belofte aan inwoners voor een veilige woning en leefomgeving nagekomen wordt”, zeggen verantwoordelijk portefeuillehouders Kristel Rutgers en Henk Jan Bolding. “Daarom willen we van het Rijk de garantie dat er voldoende uitvoeringscapaciteit en financiering voor de versterkingsopgave is.”

 

Cookieinstellingen