“Sneu geld” voor Nieuwe School Uithuizen

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – “Het is sneu geld,” zei wethouder Rutgers over de miljoenen die extra voor de Nieuwe school beschikbaar moeten komen. De gemeenteraad had er uiteindelijk niet zoveel problemen mee.

De Nieuwe School staat er blakend bij in Uithuizen. De leerlingen van de drie scholen De Schelp, De Brunwerd en de Willem-Alexanderschool, die er in zouden moeten, mogen er niet in omdat de vloer onveilig is. Er zit een breedplaatvloer in, dezelfde die indertijd er toe leidde dat in Tilburg in een parkeergarage de vloer doorzakte. Het herstel ervan kost 3,5 miljoen. De kwestie is een erfenis van de gemeente Eemsmond. De kwestie is vrij duidelijk. Er moet iets gebeuren. En wat er gebeuren moet is vrij duidelijk: dat geld moet er komen. De school afbreken is geen optie.

Jan van der Wal van het CDA: “De 3,5 miljoen moet uit de algemene reserves komen. Dat is niet niks. De schuld van de gang van zaken ligt niet bij ons.” Mariska Markhorst van GroenLinks zei dat ze blij was met de snelle maatregelen om de school zo snel mogelijk in orde te krijgen. Jan Willem Nanninga (PvdA) merkte op dat het sneu is dat het tekort op de gehele begroting voor 2019 vrijwel voor een aanzienlijkdeel door deze tegenvaller wordt veroorzaakt.  Herkströter van de SP stelde dat het gemeentebestuur “nu moet doorpakken in het belang van de kinderen.” Theo de Vries (CU) wilde weten wat de stand van zaken met betrekking tot het terugvorderen van de schade bij de bouwers van de school.

Wethouder Kristel Rutgers zei dat het sneu geld is dat de gemeente kwijt is. “Er wordt bekeken of we via de belasting btw kunnen terug krijgen. Maar we weten dat het maken van afspraken met de belasting dienst stroperig gaat en dat zal in 2019 nog niet rond zijn. De huisadvocaat is bezig te onderzoeken wie van de partijen die bij de bouw betrokken zijn aansprakelijk kan worden ingesteld. Dat zal zeker twee jaar duren, mooier kan ik het niet maken.” De VVD stemde tegen het voorstel om de 3,5 miljoen beschikbaar te stellen.  

Cookieinstellingen