Eerste winkelpand Uithuizermeeden wordt gerenoveerd

De wethouders Mariette de Visser (l.) en Eltjo Dijkhuis onthullen het bouwbord.
De wethouders Mariette de Visser (l.) en Eltjo Dijkhuis onthullen het bouwbord.
Foto: Berto Merx

UITHUIZERMEEDEN – Het was ooit een degelijk burgerhuis, gebouwd rond 1900. Aan de Hoofdstraat, het lint van Uithuizermeeden. Op dit moment wonen Jacob en Tonia Ausema er die er tot voor kort een kapsalon exploiteerden, deels in het huis ingebouwd. En tot voor zeven jaar geleden een aangebouwde winkel die dierenspeciaalzaak heette. Het huis staat erbij als na een bombardement waar geen bom aan te pas kwam.

Het pand is het eerste project dat in het kader van ‘Dynamiek aan het Lint’ onderhanden wordt genomen. Er is een probleem. Uithuizermeeden degradeert zoals vele dorpen in noordelijk Nederland. Een speciaal probleem: veel kleine zaken, winkels bedrijven stoppen er mee. Het gevolg is dat de spookwinkels opduiken: leegstaande panden met het uiterlijk van een bedrijf en een lege etalage, met tegen de ruit treurniswekkende vitrage. Een winkelpand is zeer moeilijk voor iets anders te gebruiken. Noem het maar verpaupering van het dorpsgezicht.

Het pand vroeger onder. Links als winkel en kapsalon. Rechts het ontwerp van architect Nienhuis.

Uit initiatieven van dorpsbelangen, het gemeentebestuur van Eemsmond, een ambtelijke werkgroep en de stichting Meij Invest is een plan ontwikkeld om te investeren in deze panden om die verpaupering tegen te gaan. Vorig jaar stelde de gemeenteraad van Eemsmond een bedrag van 3 ton beschikbaar en het provinciebestuur legde daar ook 3 ton bij. Deze subsidie is bedoeld om de eigenaren van het pand te ondersteunen om te investeren in de renovatie. Nummer 1 van dit project werd gisteren feestelijk begonnen met de onthulling van het bouwbord.

Henk Boldewijn van de Visiegroep Uithuizermeeden die als aanjager van het project functioneert: “De eigenaren van de panden moeten het initiatief nemen. Ik ga met hen in gesprek en onderzoek wat het beste bij hen past. Let wel, gemiddeld moet een eigenaar zelf 80 procent investeren in de verbouwing. Die andere 20 procent subsidie moet je beschouwen als de top van de investering. In het najaar hebben we drie projecten afgerond waarvan er nu twee in uitvoering gaan. We zijn met negen partijen in gesprek over de toekomst van hun gebouwen.”

De wethouders en rechts Jacob en Tonia Ausema.

Wethouder Eltjo Dijkhuis zei dat het project Dynamiek aan het Lint een voorbeeld is voor hoe de achteruitgang in de dorpen aan te pakken. “Het initiatief kwam uit het dorp, er was een degelijk plan van de Projectgroep Dorpsvisie 2020 waar we indertijd als gemeente Eemsmond en de provincie steun aan gaven. De verbouwingen zijn levensloop bestendig zodat de bewoners er nog lang kunnen blijven. Het waren woningen, toen werden het winkels en nou worden het weer woningen.”

Tonia Ausema staat voor haar huis dat tot 31 december nog een kapsalon was  en nu aan de linkerkant geamputeerd is. Het werk is al in volle gang. “Volgende week gaat een stuk van de zijmuur eruit en dan ligt de woonkamer open. We wonen nu in de keuken, het is gelukkig een grote keuken, dus dat is nog wel te doen. Even volhouden.” Arie Nienhuis, eigenaar van het architectenbureau Nienhuis in Uithuizermeeden, staat er bij. “Dit is een mooi project. Heel geestig is dat het ontwerp van de hand is van Maria Nienhuis, derde generatie Nienhuis architecten, zegt hij met verholen trots.” Maria heeft het ontwerp van de renovatie gemaakt. Overleg met de bewoners over hun wensen zoals rolstoel vriendelijk en slaapkamer beneden. En aan de hand van oude foto’s proberen zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijk woonhuis uit te komen. “Het is niet voor de volle honderd procent gelukt. Maar je kunt niet alles hebben,” zegt ze over het resultaat.

Henk Boldewijn kan voorlopig vooruit. De aanpak van de sportzaak Zijlstra staat op het punt van beginnen. Er is een plan voor het grote project gezondheidsplein waar de eerstelijnsgezondheid wordt samengebracht. “Het huidige project is sterk geconcentreerd op het middenstuk van het lint. We zouden graag de mogelijkheid willen krijgen om wat verder op te gaan aan de uiteinden van het lint. Ook zou het heel mooi zijn als ook panden die niet direct aan het lint liggen onder handen kunnen worden genomen.”

Tekst en foto’s: Berto Merx

Cookieinstellingen