Naar de Bollen

Foto: Rotaryclub Uithuizen-Het Hogeland

HET HOGELAND – Wandeltocht Naar de Bollen is 4 jaar geleden ontstaan rondom Ewsum bij Middelstum door een initiatief van Rotaryclub Uithuizen-Het Hogeland. Deze Rotaryclub heeft elk jaar een regionaal goed doel waarvoor geld bijeen wordt gebracht.

Veelal gebeurt dit door het organiseren van een evenement. Ook zijn er een aantal vaste klussen zoals wilgenknotten en het maken en verkopen van manden met bloembollen.

Vier jaar geleden werd voor de eerste keer een mooie wandeling georganiseerd voor het goede doel van dat jaar, een donatie aan de Kinderdiabeteskliniek van het UMCG. Het beviel erg goed om een sportief evenement te organiseren en de wandelaars te laten genieten van het mooie Hogeland. Het volgende jaar was de start in Uithuizermeeden vanwege de bloembollen die daar op de zachte kleigrond worden geteeld. Ze bloeien kleurrijk in het vroege voorjaar. Een prima moment om een route uit te zetten en deelnemers te laten genieten van wandelen en van de mooie omgeving. De naam van het evenement werd ‘ Naar de Bollen’ en het deelnemersaantal verviervoudigde.

Daarna is er steeds gewerkt aan het verbeteren van de organisatie en is het breder aangepakt. Er werd een neerjarenplan gemaakt, zijn lid geworden van de Wandelbond en hebben tips opgedaan bij andere organisaties. Suggesties en opmerkingen van deelnemers zijn ook van harte meegenomen in de volgende editie(s). Zo zijn nu de voorbereidingen van de 4e wandeling en de 3e Naar de Bollen in volle gang. De route(s) zijn deels anders dan vorig jaar. Met name de 10 km is helemaal nieuw. Afstanden van 25 en 40 km hebben deels dezelfde wegen, de bloembollen staan vaak in een zelfde omgeving. Onderweg is er allerlei vermaak te verwachten.

Origineel en passend bij het thema van de route en het thema van het goede doel ‘ Humanitas Taalproject’. Wandelaars worden onderweg verrast door Theatergroep Opnieuw, met letters en verbeelding. Op de route is een selfiespot gemaakt door Kees Romkema, met je bol in de bollen. Voor een drankje of een lekkernij kunnen de wandelaars afhankelijk van de te lopen afstand terecht bij de Menkemaborg, Lentemaheerd, De Diek’n en een paar ééndaags-rustenpunten. Het doel is dat vele deelnemers zullen genieten van de route en de Rotaryclub na afloop een flinke cheque kan aanbieden aan Humanitas Taalproject. Voor de wandelaars zijn er stempelposten, watertappunten, bezemwagen en een vermelding in het wandelboekje, het is er allemaal, zelfs het mooie weer is ons beloofd.

De auto- en motorroute is bijna 75 kilometer ruim rondom Uithuizermeeden. Een zeer gevarieerde tocht door het oude Groningerland en de noordelijke polders. Voor de motorrijders is de tocht zelfs op GPS beschikbaar. Deze keer valt het Naar de Bollen samen met Koningsdag. Vandaar een extra feestelijk tintje aan ‘ Naar de Bollen 2019’.

Vanwege de verwachte bloeitijd van de bollen zal deze zaterdag de meeste kans op veel bloei geven. De organisatie is er al helemaal klaar voor! Nieuwsgierig geworden? Meedoen? Info en aanmelden kan via de website www.naardebollen.nl.

Reacties