Dodenherdenking in Winsum

WINSUM – Ondanks de kille weersomstandigheden was er een grote opkomst rondom het bevrijdingsmonument aan de Geert Reindersstraat in Winsum. De verbondenheid en warmte van de aanwezigen en de mooie klanken van muziekvereniging De Bazuin maakten de koude buitentemperatuur draaglijk.

Onder de aanwezigen waren o.a. kinderen van diverse basisscholen uit Winsum en leden van Scouting Vinchem en een afvaardiging van de gemeente.

Om 19.58 uur werd “Last Post” gespeeld door één van de blazers van de Bazuin, waarna twee minuten stilte volgde. Na de stilte zette de Bazuin het Wilhelmus in, waarvan twee coupletten werden gespeeld en gezongen.

Namens de gemeente legden afgevaardigden van de gemeente een krans bij het monument , waarna ook enkele kinderen van de basischolen en Scouting Vinchem met gepaste eerbied hun krans bij het monument plaatsten. Bernd de Jong, raadslid, sprak daaropvolgend mooie woorden, hieronder een paar fragmenten uit zijn speech:

“Of het nu om je partner gaat of om de school voor de kinderen. Om je woonplaats. Je geloof,  je overtuiging. De krant die je leest. Je politieke partij. Het wereldbeeld dat je voorstaat; jouw drijfveren en jouw idealen. Zo lang het gebeurt binnen de – nadrukkelijke en onwrikbare – grenzen van de wet; van de kaders die we samen hebben bepaald? Ga daar binnen – verantwoord! – jouw eigen gang. De keuze is er. Maximale vrijheid binnen verantwoordelijkheden; binnen gedeelde waarden.

Een vanzelfsprekendheid? Ja, in Nederland gelukkig  wel. Een vanzelfsprekendheid die moest worden afgedwongen. En die soms – ook letterlijk – moest worden bevochten.”

“Besef dat zij het zijn geweest die het leven lieten om ons – nu én morgen – het grootste goed te bieden dat we kennen: in vrijheid kunnen kiezen. Een vrijheid die niet vanzelfsprekend is. Ook niet 74 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De vrijheid staat onder druk, ook in Europa, ook in eigen land. Denk aan het groeiend antisemitisme. Hoe is het mogelijk… met die vreselijke oorlog en Jodenhaat en moord van toen die we vanavond mede herdenken.

“De herdenking van vandaag en de viering van morgen kennen dit jaar een rode draad. Die draad heet: een eeuw lang algemeen kiesrecht. Sinds 1919  kan elke Nederlander, in volle vrijheid, in het stemhokje aangeven waar het wat haar of hem betreft heen moet. In de gemeente. In de provincie. En op lands- en Europees niveau. Een groot, een waardevol en kostbaar goed. Een goed dat we moeten koesteren. Bewaken, ook.  Een verworvenheid waarvoor we moeten stáán. Waar we alert op moeten zijn en alert op moeten blijven. Omdat bedreigingen – haat, minachting, onverschilligheid en  intolerantie – ook hier en nu op de loer liggen.”

“Morgen bevrijdingsdag. Maar we slaan de plank mis als we alleen de bevrijding van toen vieren. We hebben naast de bevrijding, vooral de vrijheid te vieren. En dat niet alleen morgen op 5 mei. Vrijheid vraagt meer dan het vieren ervan. Vrijheid is een opdracht voor ons allemaal. Morgen, overmorgen en alle dagen van het jaar. Zodat we in vrijheid kunnen kiezen…”

Ook werd er door Friso Roest, leerling van basisschool de Negen Wieken, een zelfgeschreven gedicht voorgelezen.

Tot slot legden enkele aanwezigen daarna nog bloemen bij het monument. Aansluitend kon worden meegelopen met een stille tocht naar de begraafplaats Bellingeweer, begraafplaats Winsum, begraafplaats Obergum of de voormalige synagoge. Daarmee was de plechtigheid ten einde.

Tekst: Regina Pol    Foto’s: Rick Koens, Casper Smits & Regina Pol

Cookieinstellingen