Wonderboom speelt het dak eraf

WINSUM – Vrijdagavond, De Blauwe Schuit… twaalf nerveuze jongens en meisjes maken zich op voor de première van de musical Sjakie en de chocoladefabriek.

De zaal zit vol……ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en andere belangstellenden. Hier hebben ze het hele jaar naartoe gewerkt. Hoe zal het gaan? Een heus combo bestaande uit gitaar, slagwerk en piano speelt het intro en de zaal wacht met spanning af wat er gaat komen. En daar zijn ze dan, uitgedost in hun kostuums van de rol die ze spelen. Ze beginnen met een openingsdans en de zaal is enthousiast. Hé hé.. de kop is eraf.

De uitvoering werd gespeeld door deelnemers van Jeugdtheaterschool Wonderboom i.s.m. Muziekschool Hunsingo. Iedere maandag na schooltijd én regelmatig ook op zaterdagen was er gerepeteerd voor dit moment.

Het verhaal van de musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl en draait om het vinden van een van de vijf gouden tickets die verstopt zijn in de chocoladerepen van Wonka. Met dit ticket verdien je een rondleiding door de fabriek van Willy Wonka én een leven lang gratis chocola. Wie wil dat nou niet? Sjakie in ieder geval wel! Maar Sjakies familie is arm, maar toch heeft opa een beetje geld gespaard en hij koopt een reep voor Sjakie en – wonderen bestaan! – Sjakie vindt een gouden ticket. Dit is het begin van een reis door de fabriek met vier andere ticket winnaars, allemaal verwende kinderen die de prijs niet waarderen. Een voor een vallen ze tijdens de rondleiding af omdat ze zich niet kunnen inhouden met het proeven van snoep wat nog niet getest is, of aan alle knoppen van machines draaien waarvoor ze gewaarschuwd waren dat niet te doen. De Oempa Loempa’s zijn er snel bij om de deugnieten af te voeren. Uiteindelijk blijven Sjakie en opa over en worden de dromen van Sjakie werkelijkheid…..

Er werd uitmuntend gespeeld, vol enthousiasme met hier en daar nog wat (logische) onzekerheid en – zoals het een première betaamt – wat kleine foutjes. Maar wat was het een vermakelijke musical, met veel gelach en veel applaus voor de acteurs/musicalsterren in spé. Het acteren werd regelmatig afgewisseld met dansjes en liedjes tussendoor. Het plezier van de deelnemers was duidelijk voelbaar, stuk voor stuk waren ze in hun element. En de zaal deed er niet voor onder, ook zij genoten volop.

Na afloop kon er worden nagepraat met de musicalsterren met een kop koffie/thee of een glaasje fris en was het nog spannend wie een ticket had gevonden in één van de Wonka-chocoladerepen die verkocht werden bij de entree. De oma van één van de deelnemers was een van de gelukkigen en won haar entreeprijs terug.

De volgende dag, zaterdagavond, vond er nog een uitvoering plaats en dan zit het er weer op voor deze jeugdtheater-enthousiastelingen. Wie van deze spelers zien we over tien jaar terug in de musicals op de grote podia in Nederland? Talent is er zeker! Volgend jaar wordt er vast weer een mooie musical opgevoerd. Mocht uw kind ook mee willen doen met de musicalklas, ga dan naar www.wonderboom.nl voor meer informatie.

Tekst: Regina Pol   Foto’s: Nadine Tuinman & Regina Pol

 

 

Cookieinstellingen