Rood Zwart Baflo met pijn en moeite naar gelijkspel

SPIJK – Het kostte bloed, zweet en tranen. Het gelijkspel dat de Bafloërs uit bij VV Poolster pakten was echter wel genoeg om de felbegeerde tweede plaats – achter kampioen FC Zuidlaren – in de competitie te pakken, dat recht geeft op nacompetitie. Ook de Spieksters – winnaar 2e periode – gaan voor promotie.

Het duel tussen trainers én zwagers Jaap Danhof (Poolster) en Jan Potma (RZ Baflo) was niet best. De thuisploeg was voetballend beter, en mocht een aantal keren proberen RZ-doelman Cedric Tillema te passeren, maar het vizier stond niet op scherp. Zo kwam in de 10de minuut Jesse Smit vrij voor de Bafloër sluitpost, maar verdween zijn inzet hoog over. Later probeerden Johan de Groot en Kevin Bijlsma het van afstand. Ook bij hen ontbrak de juiste richting en hoogte.

Na en kwartier spelen werd Duncan Torrenga aan de linkerkant ingespeeld. De aanvaller trok naar binnen en gaf een steekpass op de lopende Melvin Folkerts. Doelman Simon Dijkman ging voor de bal en nam ongelukkig Folkerts mee in zijn actie. Scheidsrechter Vegter uit Loppersum twijfelde, maar besloot toch een strafschop te geven. Duncan Torrenga schoot vervolgens vanaf 11 meter onberispelijk binnen, 0-1.

Hierna was het gedaan met de gasten. De rood-zwarten konden de bal niet drie keer achter elkaar bij een medespeler krijgen, waardoor Poolster veelvuldig in balbezit kwam.

Mark van Zanten wordt op de hielen gezeten

In de 37ste minuut onderschepte Kevin Bijlsma een breedtepass van Robin Meinema en liet vervolgens een prachtig schot richting de bovenhoek van z’n slof vertrekken. Cedric Tillema ging vervolgens gestrekt naar de kruising en wist met een fantastische safe redding te brengen.

Een minuut later moest Poolster met 10 man verder, nadat Stijn de Regt in een duel om de bal zeer ongelukkig Stefan Kruizenga raakte. Het was zelfs geen gele kaart waard, maar de leidsman was zeer overtuigd van zichzelf en toonde de Spiekster verdediger (onterecht) de rode kaart.

Ondanks een man minder bleef de thuisploeg de bovenliggende partij en was de gelijkmaker al snel dichtbij. Een vrije bal van Erik Rentema werd slecht weggewerkt, waarop Marco Dijkstra controleerde en uithaalde. de bal werd onderweg door Bafloër Meinema van richting veranderd, maar doelman Tillema reageerde adequaat en wist de gelijkmaker te voorkomen.

In de tegenaanval waren de gasten dan nog dicht bij de 2-0. Eerst zag Melvin Folkerts twee schoten geblokt en vervolgens was het Arjan Potma die mocht uithalen, maar zijn inzet werd door doelman Simon Dijkman met de voet gekeerd. Zo bleef het 0-1 bij rust.

Melvin Folkerts aan de bal

De tweede helft was amper drie minuten oud of de tien van Poolster leken op gelijke hoogte te komen. Op aangeven van Johan de Groot was het Jesse Smit die het doel van Cedric Tillema onder vuur nam, maar ook nu wist de sluitpost de bal uit z’n doel te ranselen. Het was echter uitstel van executie, want nog binnen het uur viel de dikverdiende gelijkmaker. Nadat Chris ten Boer finaal langs de bal maaide, kon Jesse Smit doorgaan richting doelman Tillema. Onderweg schudde hij nog even Wouter van der Werf en Robin Meinema van zich af om vervolgens beheerst de bal langs Tillema in het doel te schieten, 1-1. Poolster bleef met een mannetje minder heer en meester, Rood Zwart Baflo zette daar helemaal niets tegenover en moest zich beperken tot verdedigen.Johan de Groot kreeg nog enkele mogelijkheden om Poolster de winst te bezorgen, maar het zat de middenvelder deze middag niet mee. Eerst kopte hij van dichtbij over en een schot uit de draai werd met de voet gered door RZ-goalie Tillema. Ook Tom Dijkman moest z’n meerdere erkennen in Tillema. in de 86ste minuut kreeg Johan de Groot nog een herkansing, maar nu kopte hij uit een vrije bal van Robbert Kok voorlangs. Met nog twee minuten op de klok kreeg Stefan Kruizinga z’n tweede gele kaart – dus rood – zodat de laatste minuten 10 tegen 10 werd gespeeld.

In extra tijd had Rood Zwart Baflo ook zo maar nog de winst kunnen pakken. In de omschakeling was het Duncan Torrenga die Jordy Potma aan de andere kant van het veld wist te bereiken. Potma haalde met links verwoestend uit, maar Simon Dijkman wist met een uitstekende safe een nederlaag te voorkomen.

Werk aan de winkel voor RZB-trainer Jan Potma

Zo eindigde de wedstrijd in 1-1, een uitslag waar Rood Zwart Baflo het meest content mee was. De Bafloërs eindigen daarmee op de tweede plaats in 4D, een prima prestatie voor een promovendus. Dat dan weer wel, maar wil de ploeg van trainer Jan Potma – via de nacompetitie – naar de derde klasse, dan zal er beter gepresteerd moeten worden dan zaterdagmiddag in Spijk, want dat leek helemaal nergens op.