Korps Zutphen wint brandweerwedstrijden Bedum

Foto: Ingmar Vos

BEDUM – Tien brandweerkorpsen uit heel Nederland zijn afgelopen zaterdag de strijd met elkaar aangegaan in Bedum. In en om de Walfriduskerk was een pittig scenario uitgezet, die door de korpsen zo goed én snel mogelijk afgerond moest worden.

Brandweerwedstrijd zitten altijd vol actie en trekken daardoor veel publiek. Voor de brandweer zijn de vaardigheidstoetsen een mooi middel om de kennis en kunde op peil te houden. De ploegen die in Bedum speelden hadden zich geplaatst voor de tweede ronde in de klasse ‘112’, waarbij van tevoren niet bekend is wat voor type scenario het zal zijn. Door de brandweerlieden van Bedum was een ingewikkeld scenario bedacht, waarbij niet alleen brandbestrijding, maar ook hulpverlening en gevaarlijke stoffen aan bod kwamen.

 

De deelnemende ploegen werden opgeroepen voor een brand in de kerk. De beheerder van de kerk was ook onderweg, maar viel vlakbij de kerk en versperde daardoor de doorgang voor de hulpdiensten. Zodra de man was geholpen konden de bluslieden doorrijden richting de kerk, waar inmiddels rook uit kwam. Bij restauratiewerkzaamheden was de CV-ketel ontploft. Er ontstond daardoor brand in de toren en er stroomde gas uit de leiding. De hobby-klusjesman was bij de explosie gewond geraakt. Een tweede klusjesman die op een steiger tegen de kerk bezig was hoorde de explosie en wilde zijn collega gaan helpen. Terwijl hij naar beneden wilde klimmen struikelde de man over een vat zoutzuur en kwam hij in zijn valbeveiliging te hangen.

Aan de brandweerkorpsen de taak om de brand te blussen, het lekkende vat met zoutzuur te dichten, de beide slachtoffers naar beneden helpen en de gaskraan dicht te draaien. Klussen waar veel kennis en kunde, maar vooral ook nuchter verstand bij nodig is. Alle korpsen hadden de klus binnen de gestelde tijd geklaard. Na juryoverleg bleek dat Zutphen (Gelderland) de klus als beste had geklaard. Op de tweede plaats eindigde Borne (Overijssel) en Lichtenvoorde (Gelderland) sleepte de derde prijs binnen. Individuele prijzen waren er voor Zutphen, Enkhuizen en Workum. Wethouder Rutgers deelde prijzen uit aan de ploegen. De drie beste ploegen plaatsen zich voor de volgende ronde, die op 22 juni in Gieten zal plaatsvinden.

De uitslag in Bedum: 1. Zutphen, 2. Borne, 3. Lichtenvoorde, 4. Workum, 5. Veendam, 6. Ureterp, 7. Enkhuizen, 8. Ochten, 9. Hoogezand en 10. Scheemda.

Tekst + foto’s: Ingmar Vos

Cookieinstellingen