Kunstproject Rembrandt in kerkje van Klein Wetsinge geopend

KLEIN WETSINGE – In 2019 staat de jaarlijkse expositie van basisschoolleerlingen van De Wierde(Adorp) en De Meander (Sauwerd) in het kerkje van Klein Wetsinge in het teken van de grote kunstenaar Rembrandt van Rijn. 

Deze expositie van de basisschoolleerlingen wordt voor het vierde jaar georganiseerd in het kerkje van Klein Wetsinge, tijdens de maand van de amateurkunst. Het project is dit jaar mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Culturele Commissie Adorp en de Stichting Kunstvloed Ubbega.

De expositie werd door wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland vanmiddag (6 juni 2019) officieel geopend.

Door een viertal kinderen, de Rembrandtjes, werd ter afsluiting van de opening een kort toneelspel opgevoerd.

Iedereen kent wel zijn werk, of in ieder geval zijn naam. Zo ook de kinderen van de basisscholen De Meander (Sauwerd) en De Wierde (Adorp). Beeldend kunstenaar Tabitha Brouwer heeft, in een kunstproject, met de kinderen gekeken hoe Rembrandt zijn werk maakte. Zij onderzochten ook waarom hij zo’n belangrijke kunstenaar was in zijn tijd en nu nog steeds van invloed is op de hedendaagse kunst.

De Nachtwacht
De kinderen van De Meander hebben de Nachtwacht bestudeerd. Ze vergeleken met Tabitha het groepsportret met andere kunstenaars uit de tijd van Rembrandt en zagen dat Rembrandt zocht naar echtheid. Het beeld deed denken aan het moment waarop de fotograaf nog net niet de foto schiet om de klassenfoto te maken. Het moment dat je nog even je kleren recht trekt, een gek gezicht op zet of je haren nog even glad strijkt. Zo kwam ook het groepsportret van De Meander tot stand.

Zelfportretten
Op De Wierde hebben ze zich verdiept in een ander belangrijk thema van Rembrandt, zijn zelfportretten. Rembrandt was eigenlijk de voorloper van Instagram of Facebook. Hij maakte reeksen ‘selfies’: toen hij jong en succesvol was beeldde hij zichzelf statig en mooi gekleed af. Alle kinderen hebben een zelfportret gemaakt waarin ze zichzelf mochten afbeelden hoe ze zijn, of hoe ze er graag uit willen zien.

Collagetechniek
In beide projecten is met collagetechniek gewerkt, hierdoor ontstaat er een eenheid. Ook in het thema, waar de kinderen zowel in groepsportret als het zelfportret zichzelf hebben afgebeeld. We zien dit gekleurde beeld van de kinderen terug in het kerkje van Klein Wetsinge. Door een zwarte achtergrond te gebruiken in de kunstwerken wordt de sfeer van Rembrandt’s werk benaderd.

De expositie is van 6 juni 2019 tot en met 18 juni 2019 dagelijks te bezoeken in het kerkje (met uitsluiting van 2e pinksterdag).

Cookieinstellingen