PvdA zeer zorgelijk over plan voor tarieven kerkhoven

Begraafplaats Den Andel
Begraafplaats Den Andel
Foto: Archief HN

HET HOGELAND – “Het tijdspad is niet realistisch. De wethouder onderschat de problemen,” zei Jaap Heres (PvdA) in de discussie in de gemeenteraad over het voorstel om de tarieven voor de kerkhoven binnen de gemeente te harmoniseren.

In totaal heeft de gemeente 40 kerkhoven in beheer. Dat is exclusief de begraafplaatsen die eigendom zijn van de kerken. De tarieven voor het begraafrecht verschillen en bovendien lopen de administraties ervan uiteen. In het plan van wethouder Harmannus Blok zouden deze tarieven en de administratie geharmoniseerd moeten worden, en dat binnen zeven maanden. De nieuwe regeling zou op 1 januari 2020 in moeten gaan.

Marjan Stel van GemeenteBelangen vroeg aandacht voor de meningen en gevoelens van inwoners van de dorpen. Bernd de Jong van de CU vroeg er geen eenheidsworst van te maken en oog te hebben voor plaatselijke tradities rond de kerkhoven. Het CDA maakte zich zorgen over de procedure. Is het niet mogelijk dat tussentijds de raad de gelegenheid krijgt te discussiëren over tarieven, een soort van terugkoppeling over waar het op uit gaat komen. “Op tijd, in november is het te laat om daar nog wat over te zeggen,” aldus Rudmer Veenwijk.

Jaap Heres zette er fors de beuk in. “De wethouder wil teveel in een te korte tijd. Het gaat om 40 begraafplaatsen. Er moet zorgvuldig overlegd worden met begrafenisondernemers, werkgroepen, er liggen rechten op de begraafplaatsen, en reserveringen. Normaal maken we beleid voor een termijn van vier, vijf jaar. Bij begraafplaatsen maak je beleid voor 25 jaar. Bij ons bestaat dan ook de indruk dat het college veel te veel haast wil maken. In november moet het beleid er liggen en moeten de tarieven geharmoniseerd zijn. Als we het gedoe in bijvoorbeeld Winsum zien dan is dat een illusie. Vooral ook omdat het college  in de stukken al aangeeft dat de kwaliteit van de administratie niet overal even goed is.

Begraafplaats Onderdendam

Wij stellen voor het beleid vorm te geven in twee stappen. Ga de tarieven op een praktische wijze harmoniseren. Ga daarna alles rond de begraafplaatsen in kaart brengen en kom dan bij de raad terug. Dan kan de raad kaders meegeven, nu niet. Als u het wilt gaan doen, zoals u voorstelt, dan hebben we in november avondvullende discussies en gaan we met elkaar bedroefd naar huis, omdat we het niet hebben kunnen aftikken en mort de bevolking.” De PvdA-er stelde dat er rond de kerkhoven nog andere beleidspunten wachten: “De toegankelijkheid ervan, de historische waarde, de mogelijkheid van islamitisch begraven, het onderhoud.”

Wethouder Harmannus Blok voerde aan: “De harmonisatie van de tarieven en het op orde brengen van de administratie heeft prioriteit. Het moet wel mogelijk zijn zoals het CDA dat wil, tussentijds met de raad te brainstormen over de voortgang en kaders voor het beleid op te halen bij de raad. Het onderhoud van de begraafplaatsen komt in de nota voor het groenbeleid aan de orde maar het onderhoud zal gevolgen voor de tarieven hebben. Ik wil de voortgang van de harmonisatie van de tarieven en administratie niet in twee stukken knippen.”

In de tweede termijn bedrukte Heres nog een keer zijn punt: “We willen snelheid  en zorgvuldigheid. Eerst de tarieven harmoniseren en dan de rest.”

Op verzoek van de PvdA werd de vergadering geschorst. Bij de stemming over het voorstel liet de PvdA weten: “Het is nu juni. We hebben nog een paar keer te vergaderen voor de vakantie. Er liggen nog talloze onderwerpen op ons te wachten en hoe we in september daar nog tussendoor over de tarieven en de administratieve toestand moeten vergaderen, is gewoon niet realistisch in tijdsinschatting. We gaan schoorvoetend akkoord.”/BM

Cookieinstellingen