Twintig jaar melkboer in Bedum

Richard van der Maar in zijn 'melkkar'
Richard van der Maar in zijn 'melkkar'
Foto: Saffira Rijkee

BEDUM – Richard van der Maar viert deze week zijn twintigjarig jubileum als melkboer in Bedum. Hij vindt zijn vak nog steeds het mooiste dat er is. “Je ziet klanten zoveel en al zo lang dat je een beetje familie bent geworden.”

De bekende SRV-wagen bel rinkelt als Richard van der Maar achteruit het erf van appartementencomplex De Horst in Bedum oprijdt. Richard stapt uit en loopt direct door om zijn klanten even “wakker te bellen”. Al gauw staan twee bewoonsters van De Horst, gewapend met boodschappenbriefje, in Richards wagen. Ze praten met elkaar en met Richard over de intercom die het steeds niet goed doet en over zijn jubileum. Richard pakt de boodschappen voor de dames in, geeft gratis slagroom weg, want, zoals bij de ingang op een flyer te lezen is: wie jarig is trakteert, en gooit bij een klant die op de fiets naast de wagen staat te wachten een brood in de fietsmand. “Tot straks!”

Familie

Op 2 juni 1999 reed Richard van der Maar zijn eerste ronde door Bedum, als melkboer. In twintig jaar tijd heeft hij veel mooie, maar ook tragische dingen meegemaakt, zo schrijft hij in een nieuwsbericht op zijn eigen website. Over die mooie en tragische dingen wil hij niet teveel uitweiden. Het gaat om gebeurtenissen die zijn klanten aangaan en Richard wil hun vertrouwen niet beschamen. “Maar omdat je zoveel bij mensen komt maak je heel veel met ze mee. Veel mensen zien de hele dag niemand anders. Als ik dan kom kunnen ze hun verhaal even kwijt. Sommige mensen zien mij vaker dan hun eigen kinderen. Dat schept een band, waardoor je in twintig jaar tijd toch een beetje familie bent geworden.”

Verrassend compleet

Ondergetekende en haar zusje reden vroeger, nog voor Richards tijd, wel eens met de oude melkboer mee. Wat een avontuur was dat. Tot die ene keer dat de melkboer goedbedoelend grapte dat we deze keer naar Frankrijk zouden gaan. Zusje was nog te klein om de grap te snappen en wilde een tijdlang niet meer mee. Ook Richard heeft wel eens nieuwsgierige jonge bijrijders. Ik herinner me de inhoud van de rijdende winkel niet meer van vroeger, maar ik vind Richards wagen verrassend vol en compleet. Veel verse producten, maar ook dingen als wc-papier, tandpasta en waxinelichtjes. Richard: “Mensen denken wel vaker dat ik alleen dingen als groente en fruit verkoop, maar ik probeer zo volledig mogelijk te zijn. Klanten vinden het ook fijn dat ik vers brood van Bakkerij Hoekstra heb en vers vlees van Slagerij Teerling. En wat ook niet iedereen weet is dat online bestellen via mijn website ook een mogelijkheid is. ’s Avonds breng ik bestellingen bij mensen thuis”.

Richard gaat gauw verder. Hij brengt nog wat volle boodschappen naar klanten toe die boven wonen en dan gaat hij weer op pad, naar de andere kant van Bedum.

Tekst + foto’s: Saffira Rijkee

 

Cookieinstellingen