Gemeenteraad verbiedt het oplaten van ballonnen

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Er komt Hogeland breed een verbod op het oplaten van ballonnen. Hiermee wil de gemeenteraad een bijdrage leveren aan het verminderen van de milieuvervuiling.

Bernd de Jong van de CU beleefde woensdag in de gemeenteraad een klein ‘mooiste uurtje.’ Enkele maanden geleden bij de behandeling van de begroting van Het Hogeland deed hij de suggestie een dergelijk ballonnen verbod in te stellen. Er werd toen wat voorspelbaar leuk op gereageerd, reacties van het type ‘een ballonnetje oplaten over ballonnen.’

Echter, Kor Berghuis van het CDA, nam het initiatief voor het aan brengen van een motie waarin op een dergelijk verbod wordt aangedrongen. De resten van ballonnen zijn zwerfvuil, schadelijk voor vissen, vogels en andere dieren, zo stelt de motie. Alle fracties – van gematigd tot radicaal – ondertekenden de motie.

Roelf Torringa van Gemeentebelangen sprak met enige weemoed over het verbod: “Ik heb een keer een ballon uit Hamburg gevonden en het kaartje eraan opgestuurd. Ik kreeg er een mooi boek voor terug. Voor een Engelse ballon kreeg ik een heel mooi stukje porselein als dank voor het kaartje sturen. Ik ben voor het verbod, maar wel met weemoed,” aldus Torringa.

Bern de Jong zei desgevraagd: “Het is toch mooi dat het idee is blijven hangen en tot deze motie leidt.”

Cookieinstellingen