Gemeente houdt onderzoek naar wensen inwoners over afvalverwerking

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Bij ruim 11.000 inwoners viel gisteren een brief wethouder Harmannus Blok op de deurmat met het verzoek een vragenlijst in te vullen over vermindering van het afval.

Met dit onderzoek dat wordt uitgevoerd door het bedrijf Enigma Research uit Groningen, wil het bestuur achterhalen wat de bewoners van Het Hogeland zelf aan ideeën, en opvattingen hebben over het verminderen van de afvalstroom en wat de gemeente in het beleid daar aan kan doen. De gegevens van dit onderzoek worden ook gebruik voor het bepalen van de toekomstige manier van vuil ophalen en de bijbehorende tarieven. De huidige afvalinzameling in Het Hogeland verloopt nog zoals dat voor de herindeling het geval was, met tarieven naar hoeveel of gewicht  grof gezegd. In 2021 moet er één tarief komen.

“De gemeente heeft de ambitie om de hoeveelheid huisvuil per inwoner drastisch terug te brengen. Nu is dat nog meer dan tweehonderd kilo per persoon op jaarbasis; in 2025 moet dat terug naar 30, aldus het persbericht. “Om dit te bereiken, is medewerking van inwoners essentieel. Het onderzoek heeft tot doel inzicht te krijgen in de vraag wat de gemeente kan doen om deze landelijke doelstelling te behalen. Verder moet het onderzoek helder maken krijgen op welke wijze huisvuil in de toekomst moet worden ingezameld. Ook wil de gemeente ideeën en suggesties verzamelen die moeten leiden tot vermindering van de afvalstroom en, in het verlengde daarvan, minder verspilling van grondstoffen,” zo laat het gemeentebestuur weten.

In het najaar vraagt het gemeentebestuur van Het Hogeland inwoners welke variant de voorkeur heeft. De gemeenteraad neemt in november hierover een besluit en stelt dan de nieuwe tarieven vast.

Cookieinstellingen