Vervanging asbestvloeren Berlagehuis in november klaar

Foto: Archief HN

USQUERT – De asbestsanering van het Berlagehuis in Usquert moet begin november helemaal klaar zijn. Zo zegt een woordvoerder van de eigenaar, de Vereniging Hendrick de Keyser.

Het oude gemeentehuis van Usquert, 85 jaar geleden ontworpen door de architect en voorman van de Amsterdamse School, is bijna vier jaar lang gesloten geweest. Het asbestgevaar zit in een aantal vloeren. Daarin is fijn asbest verwerkt. Deze vloeren worden verwijderd en vervangen. Het gaf nogal wat bestuurlijke deining voordat het gemeentebestuur de vergunning voor de renovatie af gaf. De vloeren zijn deel van het monument dat het gehele gebouw is.

“We herstellen de beeldvoering van de vloeren op een wijze die recht doet aan de monumentale uitstaling van het pand. Onze vereniging is vernoemd naar de bouwmeester van het paleis op De Dam. Wij kopen panden die van historisch en architectonisch van belang zijn. Zeg maar, bouwkunst iconen. We streven er juist naar bij restauratie deze panden in hun oude luister te herstellen,” aldus de woordvoerder van de eigenaar: “Het is geen grote klus maar wel een waar hoge eisen aan gesteld worden.”

Het gebouw staat na de oplevering in november te huur. Voor zo’n 1300 euro per maand./BM

Cookieinstellingen