Berghuis moet wethouder honoris causa worden

Foto: Power to The Artists

Voordat de gemeenteraad op 18 september weer vergadert, moet er eerst nog een ernstige kwestie worden opgelost. Sandra Herkströter (SP) stelde die ruim vóór de zomer al aan de orde. Het College van B en W blijkt op belangrijke evenementen niet aanwezig te zijn. Zo was er een paralympics-gebeuren, waar het college schitterde door afwezigheid! Terwijl het college toch inclusiviteit zo hoog in het vaandel heeft staan.

Kan daar wat aan gedaan worden, dat de burgemeester en het korps van wethouders op werkelijk belangrijke evenementen aanwezig zijn? Vroeg ze.

We moeten over deze kwestie niet geringschattend doen. De burgemeester en de wethouders hebben het druk, hoor. Met bezoeken, visites, bijwonen, aanwezig zijn bij talloze gelegenheden. En één hunner is zelfs zo vlijtig, zo werd ons welingelicht medegedeeld, dat-ie er zelf achteraan belt, mocht men de wethouderlijke aanwezigheid geïgnoreerd hebben. En als je dan zo’n telefoontje krijgt, kun je de wethouder welhaast niet weigeren het feestje op te fleuren.

Als de Newsroom der gemeentelijke voorlichters een data-analyse er op los zou laten (die voorlichters houden dat allemaal bij) zou weleens kunnen blijken dat de wethouders Harmannus Blok en Kristel Rutgers eenzaam aan de top lijken te staan op het lijstje van wie-was-waar-wanneer. En daar zal schijnbaar ongetwijfeld uit naar voren komen dat Blok en Rutgers aan elkaar gewaagd zijn. Kijk, zo’n bescheiden Dijkhuis, zo’n degelijke bestuurder als De Visser en zo’n burgemeester Bolding, ze zijn er wel, zo komen wel als ze wel moeten. Uit plichtsbeseffelijke betrokkenheid.

Als Herkströter bedoelt dat er te weinig capaciteit is bij de burgemeester en de wethouders – aan de vlijt ligt het niet – dan heeft ze daar groot gelijk in. En dan moet die capaciteit maar uitgebreid worden.

Dat lijkt een lastig probleem maar met een eenvoudige oplossing onder handbereik en nog gratis ook.

Benoem Kor Berghuis van het CDA tot toegevoegd wethouder honoris causa. Die Berghuis komt sowieso overal, waar komt-ie eigenlijk niet? Je kunt geen Twitter bekijken of Facebook scrollen of Kor is er bij, zelfs bij wolkenpartijen en ondergaande zon. Hij is een wel acceptabele, innemende, charmante en ook nog geestig persoon, als boer zeker bij de burgers geaccepteerd en bij de burgers eveneens als boer geaccepteerd het is een CDA-er , hoor). En benoem Harma Dost (ook CDA) ook honoris causa als vervanger van Kor als-ie echt niet kan. Zij is een wel acceptabele, innemende etc. persoon ……….. en die ook overal komt. Ook op Twitter en Facebook.

Voorbeelden van wethouder h.c. Kor Berghuis op feestboek.

Jan Willem Nanninga van de PvdA? Tja, tja, dat moeten we eigenlijk, misschien toch maar niet willen. Als die het woord moet voeren, voor een kwartiertje, dan wordt dan gelijk anderhalf uur. Linda Visser van de SP? Tja, tja, toch eigenlijk niet. Die discussieert iets te graag, te veel, te lang – wat op zich een uitmuntende kwaliteit is – om het kort te zeggen…….

Summa summarum, om het positief te zeggen: Berghuis en Dost beschikken over het beste, sterkste, uitgebreidste competentieprofiel om wethouder honoris causa te zijn. Honoris causa is de eer om het te mogen doen, gratis, met een mooie titel erbij, en geen inhoudelijke verantwoordelijkheid. Bovendien, gegarandeerd op Twitter en Facebook, dus dan hoeven de voorlichtingsmensen in het bestuurskasteel in Winsum dát alweer niet te doen. Het kost niks en je krijgt er wel wat voor terug.

Een slechte gedachte is het idee om de wethouders te beperken in hun buiten-gemeentehuislijke-activiteiten, BGA. Als er een wethouder langskomt, dan zijn de hapjes en de sapjes niet ver weg. En dat is toch het enige, echte waarlijke belang dat een burger heeft als een bestuurder langs komt./BM

Cookieinstellingen