Opinie: Verbod aantal gevaarlijke hondenrassen absoluut nodig

Foto: l. Visser.

Linda Visser, fractievoorzitter van de SP nam in een opinieartikel stelling tegen het plan van William Moorlag, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, om de fokkerij, de handel en het hoeden van bepaalde hondenrassen te verbieden. Moorlag reageert op Visser:

Mijn oproep in de media voor een fok-, handel- en houdverbod  van hoogrisicohonden (HR-honden),  na afschuwelijke door hondenbeten veroorzaakte verminking in Rotterdam, leidde tot een afwijzende stellingname van Linda Visser. In reactie daarop wil ik mijn standpunt toelichten. In Nederland zijn jaarlijks 150.000 bijtincidenten. Dat aantal is niet naar nul terug te brengen, of het houden van honden zou helemaal verboden moeten worden. Het houden van honden is maatschappelijk breed geaccepteerd. Honden zijn voor veel mensen een verrijking van het leven, ze schenken veel vreugde, maar we hebben wel de plicht om risico’s van grote, ernstige hondenbeten te verminderen.

Indy in ruststand.

Een goede opvoeding en behandeling maakt de kans op hondenbeten kleiner. Dat is absoluut het geval, maar geen volstrekte zekerheid. Bijten is een natuurlijke gedragsuiting van honden en er zijn omstandigheden dat ook een goed opgevoede hond bijt. Ik heb dat zelf gezien, toen ik in het verleden zelf een hond hield, waarvan ik vond dat het liefste hond ter wereld was. Mijn dochter, indertijd 5 jaar oud, stak haar hand onverhoeds uitstrekte naar zijn etensbak. Het is gelukkig goed afgelopen.

Er zijn hondenrassen waarvan de dieren het kenmerk hebben van een zware gespierde bouw, grote kaken en bijtgedrag waarbij lang en hardnekkig wordt doorgebeten. Als het dan misgaat, dan is de kans op zeer ernstig letsel zeer groot. Het is te vergelijken met vuurwerk: al het vuurwerk gaat gepaard met risico’s, maar zwaar vuurwerk veroorzaakt zwaarder letsel.

Niet alle mensen zijn in staat om een hond goed op te voeden en op een goede manier te houden. Sommige mensen overschatten zichzelf, of schaffen de hond aan uit verkeerde motieven (stoere uitstraling, willen intimideren, etc.). Dan is de kans dat het misgaat zeer reëel. Veel zogeheten HR-honden belanden ook nog eens in asiels. Dat is naar voor de honden, temeer omdat ze erg moeilijk herplaatsbaar zijn.

We mogen ook niet vergeten dat heel veel mensen bang zijn voor honden. Ik ontvang daarover veel mails Onder meer van mensen die hun kind niet in de tuin durven laten te spelen en of met angst over straat gaan. Zij kunnen vaak aan de buitenkant niet zien of een hond goed is opgevoed, of dat de eigenaar de hond goed onder controle houdt. Ook ontvang ik veel berichten van mensen dat hun eigen huisdier (dodelijk) gewond is geraakt door een beet van een HR-hond.

Een verbod op het fokken en verhandelen van een beperkt aantal hondenrassen (15 -20), draagt bij aan het verminderen van de kans op hele ernstige bijtincidenten. Ik heb niet de illusie dat alle ernstige incidenten daarmee worden uitgebannen (een chiwawa kan ook ernstig letsel veroorzaken bij een peuter als die in het gezicht bijt).We moeten wel honden weren die zeer gespierd zijn, grote kaken hebben en bij bijten niet loslaten en daardoor zeer ernstig, soms zelfs dodelijk, letsel kunnen veroorzaken. Dat is een stap in de goede richting om de veiligheid op straat en in de buurt te vergroten.Zeker zijn van veiligheid in de openbare ruimte is belangrijk. Mensen moeten onbezorgd over straat kunnen gaan of met hun (klein)kind in het park kunnen gaan wandelen. Een verbod op HR-honden draagt daaraan bij.  Het is te vergelijken met vuurwerk. In onze wetgeving hebben we de handel, het bezit en het afsteken van zeer zwaar vuurwerk (nitraatbommen, strijkers e.d.) verboden. Dat stopt niet al het vuurwerkletsel (immers ook een klein vuurpijltje kan ernstig oogletsel veroorzaken), maar het vermindert wel de kans op zeer ernstig letsel en het draag bij aan het veiligheidsgevoel.

Ik vind een verbod op het fokken, verhandelen en uiteindelijk houden van HR-honden daarom dus  proportioneel. Er zijn meer dan 300 hondenrassen. Er blijven voor de hondenliefhebbers dan nog heel veel keuzemogelijkheden over.

William Moorlag, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA

Cookieinstellingen