Een hoog cijfer voor gemeente Het Hogeland  

René Paas, burgemeester Henk Jan Bolding en bestuursassistent Marike van Eisden.
René Paas, burgemeester Henk Jan Bolding en bestuursassistent Marike van Eisden.
Foto: HogelandNieuws

UITHUIZEN – “Een hoog cijfer,” zei commissaris van de koning René Paas aan het eind van zijn werkbezoek aan de gemeente Het Hogeland afgelopen vrijdag. Het hoge cijfer was voor de opbouw van de nieuwe gemeente en de plannen die het gemeentebestuur heeft aangepakt.

Rode draad van het bezoek was de problematiek dat na 1 januari van dit jaar de oude vier gemeenten wel gefuseerd zijn, maar nog lang niet alles geregeld is. Paas: “Gemakkelijk is om bijvoorbeeld te zeggen: we nemen voor het afval het hoogste tarief van een van de oude gemeenten. Dat valt niet goed bij de bevolking maar is eigenlijk ook geen goed bestuur. Er moet dan een nieuwe regeling komen en dat gaat niet zo maar. Ik zie dat Het Hogeland goed in de steigers staat maar dat de bestuurlijke routine nog niet op het wenselijk niveau is.”

De provinciebestuurder constateerde dat de gemeente te maken heeft met “niet-gemakkelijke kwesties die herkenbaar zijn na een fusie. De evenredige aandacht voor de kleinere dorpen, betere dienstverlening voor hetzelfde geld. Het lukt op termijn wel,” zo zei hij, “maar de burger wil resultaat zien.”

Het bezoek bestond uit een onderhoud met het gemeentebestuur, een presentatie over de ontwikkelingen in het onderwijs in het Hogeland College in Warffum en een bezoek aan de voortgang van de reconstructie van De Blink in Uithuizen. Vervolgens was er een lunch – verzorgd door de sociale instelling Cosis – in het dorpshuis De Fakkel in Uithuizen met een vertegenwoordiging van de gemeenteraad. Hij sprak zorg uit voor de financiële positie van de gemeenten in het algemeen als gevolg van het regeringsbeleid. En de financiële situatie in de jeugdzorg in het bijzonder.

Cookieinstellingen