Gemeente geeft subsidie voor opknappen nooddruftige winkelpanden

Oosterstraat Warffum
Oosterstraat Warffum
Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Het college van b. en w. gaat 3,6 miljoen besteden aan nooddruftige winkelpanden in Bedum, Winsum, Uithuizen en Uithuizermeeden. Hiermee wil men deze dorpen vitaliseren.

Half mei dit jaar heeft Het Hogeland 11,6 miljoen euro ontvangen vanuit het Nationaal programma Groningen (NPG) voor het project ‘Plus op de vier centrumplannen’ in Bedum, Winsum, Uithuizen en Uithuizermeeden. Dit geld is bedoeld om de sociaal-economische ontwikkeling in het aardgasschade gebied te stimuleren. Alle gemeenten in het rampgebied krijgen dergelijke steun om, naast het schadeherstel voor de inwoners, het gebied een economische stimulans te geven. De gemeente Het Hogeland zit deze uitkering in om “de dorpskernen te vitaliseren en te dynamiseren.”

Het voorstel is om 3.6 miljoen euro van de ruim 11 miljoen euro te besteden aan een subsidieregeling voor eigenaren en huurders van al dan niet leegstaande winkelpanden in de vier centra. De subsidie kan gebruikt worden voor vastgoedverbetering, verplaatsing van winkelpand buiten het centrum naar het centrum en transformatie van leegstaande winkelpanden tot levensloopbestendige woning en andere bestemmingen dan detailhandel. Het college zal binnenkort, na consultatie van de raad, de ‘Subsidieregeling Plus op vier centrumplannen Het Hogeland (2019)’ definitief vaststellen en bekendmaken.

Cookieinstellingen