Zeer terechte Koninklijke onderscheiding voor Hendrikus Buist

BAFLO – Op zaterdag 28 september ontving Hendrikus Buist uit Baflo een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland. Buis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Buist werd volkomen verrast toen burgemeester Bolding na het openen van het evenement ‘120 jaar Excelsior’ het woord tot hem richtte.

Buist heeft het afgelopen jaar met de gezondheid gesukkeld en had het daar erg moeilijk mee. Toen ook familie en vrienden de zaal betraden was de verrassing compleet. Geëmotioneerd hoorde Buist, voor hem de Onderscheiding werd opgespeld, de lovende woorden aan. Tot een dankrede kwam de sympathieke Bafloër niet. “Ik ben het werkpeerd van Excelsior”: bracht hij uit, om vervolgens de welverdiende felicitaties in ontvangst te nemen.

Hendrik Buist (72) is sinds 1959 actief als muzikant. Hij speelde bij korpsen in Warffum en Onderdendam. In 1976 meldde hij zich als lid van de christelijke muziekvereniging ‘Excelsior’ in Baflo. In 1995 trad hij toe tot het bestuur van die vereniging. Momenteel is hij werkzaam als algemeen adjunct. In die hoedanigheid is hij onder meer verantwoordelijk voor de acties die geld in het laatje van de vereniging brengen. Buist is verder verantwoordelijk voor een muzikaal project op de christelijke basisschool ‘Ichtus’ in zijn woonplaats. De leerlingen van groep 6 krijgen wekelijks muziekonderwijs. Hij coördineert dit.  “Met muziek en de liefde daarvoor kun je niet vroeg genoeg beginnen. Jong geleerd is immers oud gedaan. Hendrik Buist weet dat én geeft  het vorm en inhoud. Een prachtig initiatief dat wat mij betreft meer navolging verdient”, zegt burgemeester Henk Jan Bolding in zijn toespraak.

De Bafloër is sinds 2009 voorzitter van dorpskrant ‘De Schakel’. De krant, die maandelijks verschijnt, heeft een oplage van 1.500 exemplaren en kent ook lezers in het buitenland. Onder Buist zijn voorzitterschap ging de krant ook digitaal. “Een belangrijke schakel voor ‘De Schakel”, zo typeert de burgemeester Hendrik Buist. Buist is tenslotte als vrijwilliger actief voor de bewoners van zorgcentrum Viskenij in Baflo.

“Het is een eer om de man die ‘leefbaarheid’, ‘saamhorigheid’ en ‘gemeenschapszin’  in zich verenigt; de man die ‘Baflo’ in spreekwoordelijke hoofdletters op het voorhoofd heeft staan te mogen melden dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau”, aldus Henk Jan Bolding.

De uitreiking van de onderscheiding vond plaats tijdens de viering van het 120-jarig bestaan van Excelsior in het verenigingsgebouw Concordia in Baflo.

Cookieinstellingen