Advertorial: Shantyfestival in Loppersum

Foto: Lopster Störmvogels

LOPPERSUM – Vijf shantykoren uit de drie DAL-gemeenten zijn dit jaar gaan samenwerken om de samenvoeging van de drie gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum (DAL)  alvast onder de aandacht te brengen. Dat hebben ze voor het eerst gedaan tijdens het Stadshavenfestival op zaterdag 15 juni in Appingedam en op 31 augustus tijdens de Havendagen in Delfzijl. Als laatste locatie wordt Loppersum aangedaan en wel op zaterdag 19 oktober.

Van 12.45 uur tot 17.30 uur treden dan achtereenvolgens de Lopster Störmvogels, Magellan Singers uit Delfzijl; Armstrong’s Patent uit Appingedam; Shanty- en Amusementskoor Losdorp en Shantykoor Opwierde II uit Appingedam op.

Het initiatief tot dit DAL-festival komt van Shantykoor Opwierde II. Als de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum in 2021 samen verder gaan als Eemsdelta wordt de naam omgedoopt in Eemsdelta-festival. Dat houdt in dat de koren op lange termijn aan het denken zijn.

Kees Mulder – PR-man van shantykoor de Lopster Störmvogels – kijkt er naar uit. “Normaal gesproken zijn we toch een beetje concurrenten van elkaar. We vissen in dezelfde vijver. Samen kunnen we een groot concert aanbieden, met toch best veel variëteit. Want de koren hebben toch allemaal een eigen gezicht en een repertoire dat bij ze past.”

De laatste jaren hebben alle shantykoren te maken een kleine terugloop in het aantal leden. De jonge garde kiest meer voor popkoren en dergelijke. “We hebben allemaal behoefte aan nieuwe leden. En dan heb ik het over 50+ en 55+. Wij zijn begonnen als echt zeemanskoor, alleen voor mensen met zout in de aderen. Allemaal veertigers. Maar dat is wel een beetje veranderd. Het genre is in de afgelopen jaren ook een stuk breder geworden. De verscheidenheid is groot”, zegt Kees Mulder.

Tot slot: “En dat is maar goed ook. Met alleen maar shanty’s wordt het toch wat eentonig. Bekende deuntjes die lekker in het gehoor liggen, moeten ook kunnen. Net als het wat meer specialistische a capella werk van een kleinere groep als Armstrong’s Patent. Dan wordt er ook wat meer van de zangers gevraagd.”

De vijf koren hebben ook wat subsidie gevraagd en gekregen van hun gemeenten om de drie festivals te gaan houden voor hun grotere plannen. Dat geeft het kwintet net dat steuntje in de rug om dit jaar een goede start te maken.

Het DAL-festival is in gebouw Waardevol Leven – Badweg 20 in Loppersum – waar ruime parkeermogelijkheden. Ook voor minder-validen. Het verkeer zal worden geleid door erkende verkeersregelaars.

Het gebouw wordt in de volksmond ook wel gekscherend “Kleintje Ziggo Dome” genoemd. Ook kunt u daar terecht voor een hapje en een drankje.

De opening zal worden verricht door wethouder Rudi Slager van de gemeente Loppersum. De entree is gratis.

Reacties