Bedum wordt bij-vriendelijk

Foto: Pixabay

BEDUM – Bedum bij-vriendelijk en de gemeente Het Hogeland wordt in de nabije toekomst een bijen-idylle gecreëerd in het centrum van Bedum. De groep werkt er hard aan Bedum zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Verschillende mooie initiatieven zijn daardoor al ontstaan.

Aandacht voor de benarde positie van de bij, vlinder en andere insecten is ook in Bedum nodig, vinden Harry Hoving en Jan Wevers, secretaris en voorzitter van de werkgroep Bedum bij-vriendelijk. Tijdens een bijeenkomst op initiatief van de Groninger Collectieven in maart dit jaar hoorden ze over de bijen-app die binnenkort uitkomt, en die mensen kan helpen bij-vriendelijker te worden. Toen het verzoek kwam om een ‘bijenproeftuin’ in Bedum waarin onderzocht wordt hoe een omgeving bij-vriendelijker gemaakt kan worden, waren Harry en Jan direct enthousiast. Sindsdien zijn ze de trekkers van Bedum bij-vriendelijk: een groep met inmiddels zo’n vijftig enthousiaste leden. De Groep valt onder Wierde&Dijk, de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer Noord-Groningen, met burgers en boeren als leden.

De Kamp

Met haar plannen en acties sluit Bedum bij-vriendelijk, via Wierde&Dijk, aan bij het ‘Deltaplan Biodiversiteitsherstel’* waar zowel natuur- en milieugroepen als landbouworganisaties voor hebben getekend. Eerste plan van de groep is een bijen-idylle creëren op de Kamp: het stukje grond langs het Boterdiep Westzijde, waar nu een grasveld en volkstuintjes liggen. De groep heeft net van gemeente Het Hogeland gehoord dat ze voor dit terrein een plan mag maken. Harry: “We gaan nu een ontwerp maken met bij-vriendelijke planten en bloemen. Op de kamp zit al een imker. We proberen basisscholen te interesseren voor het onderwerp: klassen zouden hier lessen kunnen krijgen over bijen en insecten. We hopen dat we komend voorjaar los kunnen”.

Naast de Kamp heeft Bedum bij-vriendelijk bijna twintig andere terreinen in Bedum op het oog die bij-vriendelijker gemaakt kunnen worden. Vervolgens wil de groep zich waar nodig vrijwillig inzetten voor het onderhoud van al dat bij-vriendelijk groen en voor het werven van fondsen. De gemeente is enthousiast en heeft toegezegd zich over de aangewezen terreinen te buigen.

Veel belangstelling

Sinds Bedum ‘bijenproeftuin’ is blijkt dat het onderwerp behoorlijk leeft in het dorp, zeggen Jan en Harry. Tijdens Koningsdag was de belangstelling voor het standje van Bedum bij-vriendelijk, waar bloemzaad en bijenwaaiers werden verkocht, heel groot. Een aantal mooie initiatieven zijn al concreet: de eigenaar van een landgoed aan Westerdijkshorn stelde veertig are beschikbaar die inmiddels voor ruim vijftig procent zijn ingezaaid met speciaal bloemenzaad, beschikbaar gesteld door de Vlinderstichting. Een aantal bewoners van de Almastraat wil de groenstrook achter hun huizen vlinder- en bij-vriendelijk maken. Woningstichting Wierden en Borgen heeft aangegeven hier aan mee te willen werken. En vanuit ’s Heerenloo Opmaat kwam het idee met cliënten van de dagbesteding bijenhotels te maken, die in het winkeltje van Opmaat en in de bibliotheek verkocht zullen worden.

Totale omslag

Gemeente Het Hogeland is zelf al best actief in het bij-vriendelijk maken van groenstroken en bermen, zegt Jan, dus het gaat de goede kant op. Al is er nog een hoop te doen. Van de acht miljoen wereldwijde flora- en faunasoorten die er bestaan wordt een miljoen ernstig bedreigd in haar voortbestaan. Van alle regio’s gaat het in Groningen het allerslechtst met de bij. En dat terwijl we voor onze voedingsgewassen voor vijfenzeventig procent afhankelijk zijn van het diertje. Hoog tijd voor een mentaliteitsverandering. Jan: “Voor een totale omslag is veel te zeggen. We moeten echt de kant op waar we met de manier waarop we leven en ons voedsel verbouwen milieu, flora en fauna sparen”.

Bijen-app

Met de interactieve bijen-app kunnen particulieren, boeren en overheden ontdekken hoe ze het bijen zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken. In de app kunnen gebruikers initiatieven en ideeën met elkaar delen. Woensdagavond 16 oktober krijgt een aantal mensen de testversie van de app en ongeveer een maand later zal de app klaar zijn voor gebruik.

www.samenvoorbiodiversiteit.nl

Tekst: Saffira Rijkee

Cookieinstellingen