Mag de raad constructie Nieuwe School Uithuizen goedkeuren?

Foto:

HET HOGELAND – De Nieuwe School Uithuizen wordt na de herfstvakantie in gebruik genomen. Drie basisscholen,  De Schelp, pc Koning Willem-Alexander en obs Brunwerd verhuizen deze en volgende week naar de NSU. Naast de drie scholen worden ook de kinderopvang en Gewoon Bijzonder voor kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand in de school gehuisvest. De NSU zou al veel eerder in gebruik genomen worden, maar er waren ondeugdelijk vloerplaten in gebruikt.

 

Overdracht aan exploitatiestichting

Het college heeft beoogd om voorafgaand aan de ingebruikname van het nieuwe schoolgebouw, het betreffende gebouw over te dragen aan een exploitatiestichting, de Stichting NSU vastgoed.

Het college geeft als voornaamste reden voor de overdracht, dat voor de instandhouding en exploitatie van het IKC (zo is de nieuwe school tot nu toe nooit genoemd) een partij nodig is die naar voren treedt en optreedt voor alle gebruikers. Volgens de gemeente is het niet een kerntaak van de gemeente om te voorzien in dergelijke dienstverlening.

De heren W.L.J. Toonder uit Eenrum, M.H.K. Hesse uit Wildervank en J. Wortelboer uit Dalen staan in de concept- oprichtingsakte van de Stichting, maar opmerkelijk is, zo bevestigde de heer Toonder, dat de Stichting een initiatief is van de gemeente.

Hoeveel de jaarlijkse bijdrage aan de Stichting bedraagt is onduidelijk. De leden van het bestuur genieten geen vaste bezoldiging voor hun werkzaamheden. Ze hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten, maar of dat geldt voor bijvoorbeeld gemaakte uren is niet vermeld in het raadsvoorstel.

De Stichtingsakte is opgemaakt ten kantore van Notariskantoor Voorhout en staat gepland voor 18 oktober aanstaande.

Alle kosten ter zake van de overdracht van de NSU , waaronder begrepen de notariële kosten, het kadastrale recht, rechten en retributies die verband houden met de levering van de NSU zijn voor rekening van gemeente Het Hogeland.

De akte van levering wordt niet gepasseerd bij een notariskantoor in gemeente Het Hogeland, maar bij Notariskantoor Voorhout te Voorhout (gemeente Teijlingen). Saillant detail: het gebouw moet leeg en onverhuurd worden geleverd, maar er zijn al twee huurders en nu trekken de drie scholen er dus ook al in.

 

De koopsom

De over te dragen NSU heeft per 1 oktober 2019 een boekwaarde van € 3.925.000,00. De gemeente verkoopt de school aan de Stichting voor € 6.391.676,00 (inclusief btw). De gemeente maakt dus meer dan                    € 2.300.000,00 winst op de school.

Waarom zou de Stichting NSU een prijs betalen die zoveel hoger is dan het bedrag waarvoor de school in de boeken staat. De gemeente schrijft daarover: ’te verkopen tegen een zakelijke waarde. Deze zakelijke waarde is vastgesteld op basis van een onderzoek (berekeningen) dat een onafhankelijk deskundig bureau (Antea) heeft uitgevoerd.’ Het ’taxatierapport’ wordt niet ter kennis van de raadsleden gebracht.

 

De betaling

De Stichting die het gebouw koopt, beschikt niet over geld om de betaling te voldoen, de Stichting beschikt helemaal niet over geld. Sterker nog, als de raad om haar mening wordt gevraagd is er zelfs nog geen Stichting, alleen één in oprichting.

Hoe krijgt de gemeente dan haar geld? Het college heeft in al haar wijsheid besloten om de Stichting een hypotheek, met twee kennisdelen, te verstrekken. Één leningdeel waarbij de aflossing aan het eind van de looptijd plaatsvindt en één waarbij lineair wordt afgelost.

Het is de bedoeling dat de Stichting de rente en aflossing onder meer betaalt uit de inkomsten die zij ontvangt van de gebruikers, maar dat is niet voldoende, maar voor het ontbrekende geld ontvangt de Stichting een jaarlijkse exploitatiesubsidie.

 

Resumerend

Gemeente Het Hogeland verkoopt een school met een boekwaarde van € 3.925.000,00 voor € 6.391.676,00 aan een Stichting, die zij zelf geïnitieerd heeft. De Stichting heeft geen geld, maar krijgt een hypotheek van de gemeente voor de aankoop en alle verdere kosten. De Stichting moet rente en aflossing betalen, maar als zij te weinig inkomsten heeft, krijgt ze subsidie van de gemeente Het Hogeland.

 

Waarom?

Het zou de gemeente kunnen gaan om een zogenaamde btw- scholenconstructie. Bij een dergelijke constructie levert de gemeente een gebouw, nadat zij dat opgeleverd heeft gekregen, aan een Stichting of vereniging. De gemeente kan – in algemene zin – alle btw in relatie tot de kosten van de bouw van het gebouw in vooraftrek brengen. Echter, de belastingdienst houdt deze constructies goed in de gaten. De Hoge Raad heeft een aantal keren bepaald dat er sprake was van misbruik van recht omdat het recht op aftrek van de btw op een artificiële (gekunsteld) wijze zou zijn gecreëerd.

De gemeente Het Hogeland overlegt geen schriftelijke verklaring van goedkeuring van de belastingdienst aan de raad. Wanneer de constructie wordt afgekeurd kan de gemeente de btw niet in vooraftrek brengen. Vandaar de vraag: Mag de raad constructie Nieuwe School Uithuizen goedkeuren?

Cookieinstellingen