Noorderzijlvest zet handtekening voor samenwerking in Peru

De feestelijke ondertekening in Lima.
De feestelijke ondertekening in Lima.
Foto: Noordpolderzijlvest

GRONINGEN – Het Waterschao Noorderzijlvest heeft het samenwerkingscontract met de nationale waterautoriteit in Peru voor het internationale programma Blue Deal. Dagelijks bestuurslid Herman Beerda tekende het contract namens Noorderzijlvest tijdens het nationale waterevenement Expo Agua in Lima.

Het ondertekenen van het contract is de officiële start van het project, onderdeel van het internationale programma Blue Deal. Noorderzijlvest gaat zich de komende jaren inzetten om de kennis en vaardigheden op het gebied van waterbestuur, waterbeheerplannen, waterkwaliteit- en kwantiteit en overstromingsmaatregelen in Peru te vergroten. Dit wordt gedaan in samenwerking met andere partijen waaronder andere Nederlandse waterschappen. Het project vindt plaats in twee noordelijke regio’s van Peru, Tumbes en Piura. Specialisten van waterschappen onderzochten samen met de Peruaanse nationale waterautoriteit waar de Nederlandse waterschapskennis het beste toegepast kon worden.

“Dit resulteerde in een samenwerking met twee relatief nieuwe waterraden in het noorden; een vlakkere regio in Peru dat redelijk overeenkomt met het Nederlandse landschap. De waterraden bestaan uit vertegenwoordigers van verschillende sectoren die taken in het waterbeheer hebben,” zo laat Noorderzijlvest weten. Het project loopt tot 2022 en kan verlengd worden naar maximaal 2030. Het waterschap Noorderzijlvest is coördinator en eindverantwoordelijk. Afgelopen twee weken ging een delegatie van Noorderzijlvest op eerste officiële werkbezoek in Peru. Ze bezochten samen met de Nederlandse ambassade de nationale waterautoriteit in Lima en de twee waterraden.

“Het waterschap verzorgde workshops over de organisatie van de Nederlandse waterschappen, samenwerking met andere organisaties en het opstellen van waterbeheerplannen. Samen met de Peruaanse partners is er kennis uitgewisseld over de Peruaanse context en hoe de Nederlandse kennis hieraan kan bijdragen. Aanleiding van het project waren de grote overstromingen in Peru in 2017, waarbij meer dan honderd mensen zijn omgekomen en duizenden mensen werden geëvacueerd. De overstromingen hebben grote delen van de essentiële infrastructuur verwoest. De regering in Peru wendde zich tot Nederland met de vraag of zij kunnen helpen met het verbeteren van het watermanagement. Via de Unie van Waterschappen is het contact met Noorderzijlvest gelegd,” zo stelt Noorderzijlvest.

Het internationale programma Blue Deal is een langdurig samenwerking tussen de Nederlandse waterschappen (Dutch Water Authorities) en de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat. Het doel is om in 2030 minstens twintig miljoen mensen in veertig stroomgebieden wereldwijd een betere toegang te geven tot voldoende, schoon en veilig water. Het programma loopt tot 2030 en richt zich op partnerschappen tussen waterbeheerders in Nederland en in het buitenland. De ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat stellen binnen het partnerschap hun internationale netwerken en financiële middelen beschikbaar. De Nederlandse waterschappen stellen kennis en tijd beschikbaar.

Cookieinstellingen