PvdA wil beleid karakteristieke dorpsgezichten

Koren- en pelmolen Aeolus (1851) te Adorp
Koren- en pelmolen Aeolus (1851) te Adorp
Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – Het feit dat de Molen Stichting Winsum de monumentale Aeolusmolen in Adorp in handen heeft gekregen was voor de PvdA aanleiding om het monumentenbeleid in de gemeente aan de orde te stellen. Jan Willem Nanninga in de gemeenteraad: “Is de gemeente in gesprek met de molenstichting en is men bereidt om de restauratie financieel te ondersteunen?” En hoe staat het het algemeen met de inventarisatie van karakteristieke en beeldbepalende panden in de gemeente?

Het is een gevoelige kwestie, die inventaris van beeld bepalende panden. Niet iedereen is er blij mee dat zij huis op zo’n lijst komt omdat er dan beperkingen gelden voor wat je er wel of niet mee kunt doen. “De gemeente Eemsmond had zo’n lijst. Voor de oude gemeenten De Marne en Winsum was er niets geregeld,” aldus Nanninga. Bedum heeft een zaak bij de Raad van State over het beleid hiervoor gewonnen. Zou het niet het overwegen waard zijn om monumentenbeleid voor Het Hogeland te formuleren? vroeg hij. “Wij komen daarop omdat er bij ons, maar ook bij de inwoners veel onduidelijkheid bestaat in bijvoorbeeld wat het betekent om in een beschermd dorpsgezicht te wonen. Die onduidelijkheid vraagt naar onze mening goed en transparant beleid, waarop vervolgens goed wordt gehandhaafd. Vandaar onze roep om monumentenbeleid,” zo stelde hij.

Wethouder Eltjo Dijkhuis zei dat er al een gesprek is geweest met de Molen Stichting. Subsidiëring van de Aeolus is nog niet formeel ter sprake gekomen, maar “de stichting heeft aangetoond een goede partij te zijn als het gaat om in stand houden van molens,” aldus Dijkhuis. Over de kwestie van de karakteristieke panden zei hij dat in het Eemsmond gebied de lijst klaar op de afhandeling van één bezwaar na. Voor Bedum is het beleid nu definitief na de uitspraak van de Raad van State over de mate waarin een schuren als al dan niet in de lijst kunnen worden opgenomen. Voor het Marnegebied zijn we klaar met het opstellen van de lijst. Voor het gebied Winsum is de afronding in november rond, zo stelde hij. “Dan gaan we de procedures voorbereiden voor de wijzigingen van de bestemmingsplannen. We zijn er niet voor om alles op te leggen, we moeten elkaar ruimte gunnen. Er komen regels waar men bezwaar tegen kan maken. Ik ga er vanuit dat halverwege volgend jaar deze kwestie in de raad komt. Er komt een uitgebreide voorlichtingscampagne hiervoor.” Het monumentenbeleid zal worden opgepakt. Er is daarvoor bij de provincie budget voor in het kader van het aardgasdossier. “We gaan daar op inschieten,” zo zei hij.

Cookieinstellingen