Actievoerders in Warffum zetten strijd voort

Foto: HogelandNieuws

WARFFUM – Het Actieplatform Warffum schrijft in een brief aan minister Wiebes dat de gaswinning in Warffum moet worden stopgezet. Deze brief is een nieuwe fase in de strijd tegen voor de stopzetting van de gaswinning op de locatie Warffum

In september haalden de actievoerders een succes bij de rechter. Die oordeelde dat de milieuvergunning – MER-rapportage – voor de nieuwe vergunning voor de exploitatie in Warffum niet in orde was.

De rechter oordeelde dat meer onderzoek moet worden ingesteld naar de milieueffecten van de gaswinning. Omdat er sprake is van afbouw van de gaswinning ter plekke vond de NAM dat een dergelijk onderzoek niet nodig was. De NAM gaat daarom in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank in Groningen. Ondertussen mag de NAM doorgaan op basis van de oude vergunning voor het winningsplan.

Het vernietigingsbesluit van de Groninger rechtbank is reden voor de bezwaarmakers om een brief te schrijven aan EZ-minister Wiebes. Zij roepen de minister daarin op om de bestaande vergunningen van de NAM voor winning van gas uit het Warffumer veld in te trekken. De briefschrijvers noemen de bestaande vergunning die dateert uit 2005, “volstrekt achterhaald en niet meer passend bij de huidige installatie ten noorden van Warffum.’’

Woordvoerder Erik de Graaf van Warffum Alert legt de briefschrijverij uit: “ De MER gaat over de milieubelasting van de winning. Het winningsplan regelt wat en hoeveel er uit de bodem mag worden gehaald. Er is sprake van gewijzigde omstandigheden en inzichten ten opzichte van het oude winningsplan. Deze brief aan de minister dwingt hem als het ware hier binnen een bepaalde tijd op te reageren en als het antwoord niet naar onze zin is, kunnen we een procedure tegen het winningsplan beginnen. En dan gaan we door, tot de Raad van State.”

Cookieinstellingen