Gemeente: “Ziekteverzuim Werkplein Ability veroorzaakt door ernstige medische klachten”

Foto: Archief HogelandNieuws

HET HOGELAND – De gemeenteraad maakte zich zorgen over de ontwikkeling van het ziekteverzuim bij Werkplein Ability. “Medewerkers zijn langer ziek,” zo stelt het gemeentebestuur.

“Het verzuimpercentage is in 2018 gestegen, terwijl de meldingsfrequentie gelijk is gebleven. Conclusie: medewerkers zijn dus langer ziek,” zo laat b. en w. weten. Uit cijfers van de branchevereniging Cedris blijkt dat binnen de gehele sector van de sociale werkplaatsen het verzuim stijgt. Daarnaast meldt ook het UWV dat het aantal langdurig zieke zestigplus werknemers in vier jaar tijd is verdubbeld, zo laat het gemeentebstuur weten. “Dat komt deels door de hogere pensioenleeftijd, waardoor mensen langer moeten doorwerken. Ook voor de SW-medewerkers kost het soms moeite om gezond de pensioenleeftijd te bereiken. Wat ook een mogelijke invloed heeft op het hogere verzuim, is de lange wachttijd voor afspraken bij artsen. Dat geldt zowel voor de GGZ, specialisten in het ziekenhuis en de beschikbaarheid van bedrijfsartsen,” aldus de gemeente.

De stijging van het ziekteverzuim binnen Werkplein Ability zit vooral in de categorie langdurig verzuim. Dit ziekteverzuim wordt grotendeels veroorzaakt door ernstige medische klachten (dus niet werk gerelateerd) en is veelal niet beïnvloedbaar. Om verzuim aan te pakken en de inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren, moeten wij rekening houden met een complexe mix van factoren. Denk aan de belastbaarheid van medewerkers, het werkaanbod, of de dialoog tussen medewerker en leidinggevende. “Dat is een continu proces en heeft steeds de aandacht van de organisatie en medewerkers,”  zo stelt het gemeentebestuur./BM

Cookieinstellingen