Oplopende irritatie tussen SP en wethouder Dijkhuis

Foto: HogelandNieuws

“De SP doet zichzelf tekort,” zei wethouder Eltjo Dijkhuis over de lijst van drie kantjes met “tekstuele fouten en feitelijke onjuistheden” in de begroting. Het SP-amendement kreeg slechts steun van de SP-fractie en die trok het voorstel terug.

Irritatie dwarrelde op in de gemeenteraad woensdagavond. De SP meende dat de reeks vragen die men in de voorbereiding op de begrotingsvergadering had gesteld veel te laat zou zijn beantwoord. Dat was een bijeenkomst waarin de raadsleden talloze dingen ter sprake konden brengen, en vragen konden opgooien, technische uitleg kregen en zich konden opmaken voor de behandeling van de begroting. “Door de late beantwoording van onze vragen was er een te korte voorbereidingstijd. Maandag de antwoorden, woensdag gemeenteraad, dat is tekort. Waren die vragen nou echt zo lastig of had men de boel gewoon niet goed op orde?” stelde SP-er Linda Visser: “Tijdens het bestuderen van de begroting kwamen wij er achter dat er andere cijfers gebruikt zijn dan wij konden terugvinden in de stukken van de gemeente. Dit hebben we verwerkt in een amendement.”

Er is ook nog een andere irritatie-factor in het spel. “Het is een gekunsteld sluitende begroting omdat we een forse hap uit de algemene reserves nemen. Welke ruimte geeft ons dat nog om als raad en helemaal vanuit de oppositie eigen input te leveren op deze begroting. Hij zit zo goed als dichtgetimmerd. Dit is vooral een mooie begroting voor de organisatie waarbij de beperkte ruimte die er nog is door het college volledig wordt ingekleurd met eigen ambities die als vanzelfsprekend worden gesteund door de coalitiepartijen. Kortom de meerderheid.” De SP verwijt eigenlijk dat de coalitiepartijen CDA, PvdA, GemeenteBelangen en ChristenUnie de zaak dicht timmeren en voor de oppositie geen ruimte laten.

Financiën-wethouder Eltjo Dijkhuis trok fel van leer. “De reeks van vragen van de SP in het vooroverleg zijn ruim van te voren beantwoord. En dat was niet afgelopen maandag maar eerder nog, op 31 oktober. De mensen hebben zich hard ingespannen om tachtig procent van de kwesties die de SP aanbracht te beantwoorden. Wat er daarna bij de SP mee is gebeurd, weet ik niet. Het amendement suggereert dat onze medewerkers hun werk niet goed doen. Dat vind ik een pertinent onjuist verwijt. De SP doet zichzelf tekort. Bij talloze gelegenheden vragen we de raad om kaders aan te geven, meningen, standpunten, die we daarna verwerken in het beleid voor zover dat kan. En vervolgens leggen we dat aan de raad voor. We  zijn wel degelijk gevoelig voor suggesties uit de raad van welke partij dan ook.” Sandra Herkströter van de SP voerde nog aan dat de SP geen sneer uitdeelde naar de organisatie op het gemeentehuis. “Waarvan acte,” stelde de burgemeester. De rest van de gemeenteraad voelde er niets voor om het amendement van de SP te steunen./BM

Cookieinstellingen