Zestig rode rozen voor meester en juf

Foto: Berto Merx

Bedum – Onderwijswethouder Kristel Rutgers feliciteerde vanmiddag Rolf Hoogenberg en Janny Hoogenberg-ten Berge met hun zestig jarig huwelijk. In het voormalige schoolmeestershuis, een huwelijk van onderwijzers.

Op 14 november 1959 stapten ze in Groningen in het huwelijksbootje. Ze woonden en werkten toen beiden als onderwijzer op de openbare lagere school in Winsum. De klas wist toen al wel dat Hoogenberg en Ten Berge heimelijk een relatie hadden. Janny werkte door na de geboorte van haar eerste zoon Dries in 1962 wat ongebruikelijk was aangezien je eigenlijk bij de geboorte van de kinderen met eervol ontslag ging.

In 1964 gingen ze met hun twee zonen naar de gemeente Bedum waar Rolf hoofd van de Openbare Lagere School werd en Janny invalleerkracht. Ze werden vrienden met artsen en burgemeesters en zijn al die vriendschappen nog steeds zeer trouw. Ondertussen kregen ze een dochter en een derde zoon. Jarenlang ontving Rolf Sinterklaas voor alle schoolkinderen van Bedum in Concordia en door Bedums expansie later in de sporthal. Vele honderden kinderen in een zaal was een grote verantwoordelijkheid. Een keer zakte het podium met piano en al in. Rolf was de bindende factor van het schoolvoetbaltoernooi om de Adjudant Dobmabeker wat later door de fans werd omgedoopt tot de Meester Hoogenberg Bokaal.

Hij  was in die tijd al voorzitter van het KWF de kankerbestrijding en regelde de collecteurs waarna het geld geteld werd. Daar werd 40 jaar onder zijn bezielende leiding goed voor gegeven aan de deuren, een dankbare taak. Mede hiervoor werd Rolf onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau. Rolf schreef de tekst en de heer Niemeier van de muziekschool de melodie van het Bedumer Gemeentelied. “Bedum, de Wolden en Onderdendam…” klonk het toen bij gelegenheid.

Vanaf ’74 werd Rolf leraar Nederlands aan de PA en later PABO en was hij studiebegeleider. Janny bleef als invalkracht verbonden aan inmiddels de Togtemaarschool. Janny is zeker twee termijnen Presidente van de Huisvrouwen geweest en Rolf was acht jaar lid van de Culturele Commissie in Bedum. Ook was hij lid van de redactie van de Historische Vereniging “Zo as ’t was”. Met goede vriend Fokke Dijksterhuis schreef hij het boek 125 jaar Openbaar Onderwijs Bedum. Janny deed na de Togtemaarschool nog vrijwilligerswerk bij de Wereldwinkel in de Grote Straat. Ze wonen al 55 jaar in het huis voor het hoofd van de school wat ze van de gemeente konden kopen en kijken met de vier kinderen, hun partners, drie kleinkinderen en achterkleinkind terug op 60 mooie huwelijksjaren.

Ze zouden zonder elkaar nooit zoveel hebben bereikt en vullen elkaar nog steeds aan. Wanneer meester en juffrouw Hoogenberg heden ten dage hand en hand door het dorp schuifelen, zijn ze letterlijk elkaars steun en toeverlaat.

Cookieinstellingen