Gemeenteraad beslist woensdag over financiering Ploegcentrum in Wehe-den Hoorn

De hoofdingang van de oude St. Jozefschool.
De hoofdingang van de oude St. Jozefschool.
Foto: Berto Merx

HET HOGELAND – Zo’n 4,3 miljoen wordt in totaal geïnvesteerd in het Kunstcentrum De Ploeg. Uit het Nationaal Programma Groningen is 3 miljoen euro hiervoor  beschikbaar gekomen. De gemeenteraad beslist morgenavond over de financiering van dit project in Wehe-den Hoorn.

De Stichting Herstel Erfgoed De Marne geeft met dit Kunstcentrum – KCDP – een impuls aan de dorpsvernieuwing van Wehe-den Hoorn en de toeristische aantrekkelijkheid van Het Hogeland. Het kunstcentrum komt in de oude monumentale RK St. Jozefschool uit 1883 in de kern van het dorp aan de Mernaweg.  Deze  St. Jozefschool is sinds 1989 in privébezit en raakte nadien ernstig in verval. Stichting Herstel Erfgoed De Marne is in overleg over de aankoop van het pand. Hiervoor heeft de gemeenteraad van De Marne destijds een krediet beschikbaar gesteld.

Het beeldbepalende pand aan de Mernaweg in Wehe.

Het pand wordt zorgvuldig gerestaureerd door de Stichting en geschikt gemaakt als Kunstcentrum. In het Kunstcentrum zal het leven en werk van de Groninger expressionistische Ploegkunstenaars uit de periode 1918 – 1930 centraal staan. Een apart op te richten beheersstichting Kunstcentrum De Ploeg gaat na de restauratie de inrichting en exploitatie van het Kunstcentrum verzorgen. Voor de inhoudelijke invulling van het Kunstcentrum is de stichting in overleg met het Groninger Museum. Deze beschikt over een uitgebreide collectie van De Ploeg, maar er is een schromelijk tekort aan expositieruimte. “Hieraan kan het nieuwe Kunstcentrum in Wehe-den Hoorn invulling geven. Naast exposities moet het Kunstcentrum als een soort van activiteitenknooppunt in de regio gaan fungeren voor bezoekers en de eigen inwoners. Een breed scala aan activiteiten, zoals het promoten en verzorgen van Ploegkunst- en landschapsroutes, een filmzaal, het inrichten van een werkplaats voor cursussen en workshops en diverse hieraan gerelateerde nevenactiviteiten, zoals een horecavoorziening,” zo stelt het gemeentebestuur.

Het gemeentebestuur vraagt de raad uit de bijdrage van het Nationaal Programma Groningen – een stimuleringsprogramma om de sociaal-economische schade van de gaswinning te bestrijden – een bedrag van € 2.350.000 vrij te geven voor het project Kunstcentrum De Ploeg. Voor de aankoop en herinrichting van een parkeerterrein willen b. en w. een investeringskrediet beschikbaar stellen ter grootte van 880.000 euro, waarvan 650.000 uit de bijdrage van het NPG. De uit het restant van 230 duizend euro krediet voortvloeiende kapitaallasten (€ 6000) zijn niet opgenomen in de begroting en worden in de Voorjaarsnota 2020 meegenomen, zo zegt het gemeentebestuur in het voorstel aan de raad.

Deze parkeervoorziening is niet exclusief voor bezoekers van het kunstcentrum, maar kan ook door bewoners van Wehe-den Hoorn – zeker buiten de openingstijden van het museum – worden gebruikt. De rest van de investeringen van 650 duizend euro voor de restauratie komt voor rekening van diverse subsidiegevers. Gezien de doelstelling van het project en de aanpak van een in deplorabele staat verkerend beeldbepalend rijksmonument is het gerechtvaardigd aan te nemen dat alle geprognotiseerde bijdragen daadwerkelijk dit najaar definitief worden toegekend. Voor de inrichting van het Kunstcentrum is een bedrag van € 800.000 geraamd als investeringsbedrag, waarvan € 300.000 begroot is als externe bijdrage. Deze worden aangevraagd wanneer het inrichtingsplan klaar is (het voorjaar van 2020). Hiervoor lopen er al de nodige contacten met de diverse subsidiegevers.

“Het ontstaan, vestigen en exploiteren van een kunstcentrum en de daarmee samenhangende restauratie van een rijksmonument is een belangrijke stimuleringsmaatregel om de leefbaarheid in het dorp Wehe-den Hoorn op peil te houden. Restauratie van dit pand duldt geen uitstel anders gaat het pand door ernstig achterstallig onderhoud verloren. Er zijn hekken om het pand geplaatst vanwege de gevaarlijke situaties die hierdoor kunnen ontstaan voor de schoolkinderen, die langs dit pand naar hun eigen naastgelegen lagere school gaan. Het centrum van Wehe-den Hoorn rond deze oude monumentale school oogt op dit moment ernstig verwaarloosd en behoeft een investeringsimpuls,” aldus het college.  “Met de inrichting van het kunstcentrum ontstaat er een nieuwe en aantrekkelijke toeristische trekpleister, die de toeristische en culturele infrastructuur in de gemeente Het Hogeland kwalitatief zal gaan versterken, waardoor er uiteindelijk meer toeristen naar ons gebied zullen komen.”

Cookieinstellingen