Raad steunt met overgrote meerderheid de Kortsluiting, Bloemenbuurt zet verzet voort

Foto: Archief HogelandNieuws

WINSUM – “We gaan naar de Raad van State,” zo zegt Piet Tuinman, woordvoerder van de groep Bloemenbuurt die de Kortsluiting blijft aanvechten. De gemeenteraad ging akkoord met de Kortsluiting, met alleen de stemmen van de twee SP-ers en Gerke Kersaan (GB) tegen.

De behandeling van het ernstig controverse opleverende tracé Ondendamsterweg-Ranum was in de vorige vergadering afgerond en stond in deze raadsvergadering ter besluit op de agenda. In zijn stemverklaring zei Kersaan dat hij tegen zou stemmen omdat dit tracé – achter de Bloemenbuurt langs – “niet de beste en veiligste oplossing is.” Stefan van Keijzerswaard drong in zijn verklaring nog aan op het instellen van een 50 km snelheidslimiet voor de nieuwe weg. Henk Koopmans van het CDA gebruikte de stemverklaring om er op aan te dringen opmerkingen en kritiek van de groep Brake 2 integraal mee te nemen: “Dit is een aansporing om daar bij de uitvoering rekening mee te houden.” Linda Visser van de SP begon in haar stemverklaring een brief voor te lezen die de Bloemenbuurtgroep eerder al op WinsumNieuws publiceerde, een gepeperd stuk overigens. Burgemeester Henk Jan Bolding riep haar tot de orde: “Mevrouw Visser, dit is geen stemverklaring. U betoog mondt uit in een derde discussieronde,” zo kapte hij haar af.

Wethouder Eltjo Dijkhuis stelde naar aanleiding van de verklaringen: “Het gaat er om hoe we de uitvoering gaan aanpakken. De suggesties van Brake 2 nemen we mee. Als een 50 km zone mogelijk is, doen we dat. Ik verwijs ook naar de lijst met toezeggingen aan de raad.” Vervolgens stemde de raad volgens het patroon dat eerder al bekend was.

Piet Tuinman van de Bloemenbuurtgroep laat weten dat er binnenkort een evaluatie met de advocaat van de groep wordt gehouden. “Ga er maar vanuit dat het 99,9 procent zeker is dat we in beroep gaan bij de Raad van State, dat ligt in de rede.”

Cookieinstellingen