Zichtbare politie

Foto: Ingmar Vos

HET HOGELAND – Sommige mensen zeggen wel eens: “We kennen de politie niet meer.” Vanwege het groter worden van de politieteams, mede veroorzaakt door de gemeentelijke herindeling, is de wijkagent vaak het vaste gezicht voor de inwoners.

Door het ontstaan van de nieuwe gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier zijn er een aantal verschuivingen geweest in de wijkagenten. De nog zittende wijkagent De Groot (voorheen wijkagent van De Marne) heeft inmiddels drie nieuwe collega’s gekregen. Zij werken in het cluster De Marne-Winsum. Dit bestrijkt het gebied van de voormalige gemeenten de Marne en Winsum. De wijkagenten Smitstra en Valkema zijn primair aansprakelijk voor het gebied “De Marne”,  De Groot en Meier zijn dat voor “Winsum”. De grenzen van het gebied zijn ‘vloeiend’. Dus, bij afwezigheid of als er specifieke kennis nodig is, kunnen zij elkaar vervangen of versterken. De wijkagenten worden in het genoemde gebied bijgestaan door diverse collega’s.

Om als politie dichter bij de bevolking en ondernemers te staan en meer herkenbaar voor hen te worden, kiezen zij voor nieuwe vormen van dienstverlening. Vanaf deze maand starten ze met het volgende initiatief. Iedere 1ste vrijdag van de maand, te beginnen op 3 januari 2020, staat een van de vier genoemde wijkagenten of andere politieman-/ vrouw die in het genoemde gebied werkt, van 19.00 tot 20.00 uur met een statafel in het overdekte winkelcentrum van Winsum. Aansluitend aan dat contactuur gaat hij of zij te voet afwisselend naar de verschillende wijken in het gebied Winsum-de Marne. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan hangplekken, contact met middenstand, toezicht verkeer. De agenten kiezen bewust voor de vrijdagavond omdat er dan veel winkelend publiek is. Bij gelegenheid kan er ook een ketenpartner aansluiten in het winkelcentrum. Denk bijvoorbeeld aan dorpencoördinator, GGZ-coördinator, Halt enzovoort. De wijkagenten zullen vragen aan te sluiten. Let op: het contactuur is niet bestemd voor het doen van aangifte, maar voor kennismaken met, en aandacht vragen voor zaken die spelen in het gebied.

Cookieinstellingen