Bedumer brandweermannen Koninklijk onderscheiden

BEDUM – De brandweerkazerne in Bedum was vrijdagavond omgetoverd tot een ware feesttent, compleet met rode loper voor de entree. Reden: twee leden van het korps ontvingen een Koninklijke onderscheiding.

Chris Reitsema verwelkomde de korpsleden met aanhang, oud-bedienden, familie en vrienden van de mannen waar het allemaal om draaide: Fred van der Wal en Anno Bulthuis. Een speciaal welkom was er voor teamleider Martijn Wevers en burgemeester Henk Jan Bolding. Chris keek in zijn openingswoord terug op 2019. Het mooie van korps Bedum is dat het niet draait om de uitrukken, die zijn te lezen in het uitrukoverzicht, nee, het gaat, zo vertelde Chris, over de saamhorigheid, vriendschap, teamgeest en plichtsbesef. Met:”Brandweerlieden die op elkaar kunnen rekenen, maar zeker ook op het thuisfront en omgeving. Dat is korps Bedum”, sloot Chris af.

Burgemeester Henk Jan Bolding begon zijn toespraak met zijn dank en waardering uit te spreken voor het vrijwilligerskorps Bedum. Ook hij betrok heel duidelijk het thuisfront in zijn dank. Bolding blikte vervolgens terug op de jaarwisseling. De burgemeester vindt het onbestaanbaar dat het de ‘gevaarlijkste’ nacht is voor hulpverleners. Zonder er verder op in te gaan, pleitte de burgermeester voor een maatschappelijk debat, verdere regelgeving en handhaving.

Koninklijke onderscheidingen

Fred van der Wal mocht als eerste naar voren komen. Fred is, zo sprak de burgemeester, een oudgediende. Hij is sinds 1996 lid van het Bedumer korps, maar daarom niet minder gemotiveerd en enthousiast. Een man die rust en relativering meebrengt en voorkomt dat de waan van de dag heersend wordt. Een eigenschap die ook nodig is in zijn dagelijks werk op de meldkamer Noord Nederland. “Afwegen en de kop koel houden, dat kan Fred als geen ander. De juiste man op de juiste plaats. Fred hecht erg aan eenheid en samenhang in het korps. Deze rots in de branding wordt voor zijn langdurige, vrijwillige verdiensten voor de Bedumer gemeenschap, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.” Bij afwezigheid van de Koning (Fred had nog liever Koninging Máxima gehad) speldde burgemeester Bolding de decoratie op en overhandigde een prachtig boeket aan mevrouw Van der Wal.

Met “Anno Bulthuis ademt ‘brandweer’, begon de burgemeester zijn toespraak aan Anno Bulthuis. De brandweerman in hart en nieren heeft alle treden van de brandweerladder beklommen. In 1999 is Anno begonnen als vrijwilliger bij het korps in Bedum. In 2001 werd hij professional bij de Veiligheidsregio Groningen. Anno is bevlogen en gemotiveerd: hij zal en moet Nederland veiliger krijgen. Samen met zijn vrouw Gea heeft Anno een BHV- webshop.

Collega’s roemen hem: een prima organisator, een verbinder, een vakman en bovenal de drijvende kracht achter brandweer Bedum. Anno zorgt ervoor dat de brandweer een ‘item’ blijft, die voor nieuwe instroom zorgt, die mensen enthousiast maakt voor de brandweer. De burgemeester: “Ploegchef en bevelvoerder Anno Bulthuis heeft er ruim 20 jaar dienst op zitten. Reden voor Koning Willem-Alexander om hem in Koninklijk bluswater te zetten. Voor langdurige, vrijwillige verdiensten voor de Bedumer gemeenschap wordt u benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.” Na het opspelden van de decoratie overhandigde de burgemeester een mooi boeket aan mevrouw Bulthuis.

Na het officiële gedeelte werden de tafels uit de feestgarage verwijderd, gingen de stropdassen af en werd de nieuwjaarsborrel genuttigd. Op de pieper hoefden de brandweerlieden niet te letten, de buren waakten over hun gebied.

Fred van der Wal: “Geweldige, leuke, mooie verrassing. Ik kwam voor de  nieuwjaarsborrel. Ik vond het wel een beetje verdacht dat ik me nette pak aan moest. Heel fijn dat m’n hele familie is er, het is een prachtig moment en een geweldige waardering!”

Anno Bulthuis: “Ik ben hartstikke blij. Ben natuurlijk bij de brandweer gegaan om iets voor de maatschappij te doen. Ik ben onwijs trots op deze Koninklijke onderscheiding. Dit vind ik mooier dan alle vergoedingen bij elkaar. Mijn familieleden zijn ook aanwezig. Ik heb de onderscheiding gekregen, maar ik heb het zeker ook te danken aan mijn gezin/ familie.”

Cookieinstellingen