Renger Dijkman met pensioen, maar ook weer niet

Renger met het keuzemenu - het cadeau van de familie - wordt het voetbal of muziek?
Renger met het keuzemenu - het cadeau van de familie - wordt het voetbal of muziek?
Foto: HogelandNieuws

WINSUM – Donderdagmiddag was het druk tijdens de afscheidsreceptie van Renger Dijkman. Veel (oud)collega’s bedankten hem voor de fijne samenwerking, en familie – vrouw, kinderen + aanhang en kleinkinderen – konden zich al voorbereiden op het feit dat manlief, vader en opa in het vervolg meer thuis zal zijn. De sporthalbeheerder is met pensioen, althans…………

Het komend jaar zal Renger Dijkman nog één dag in de week werkzaam zijn in de Ripperdahal, zijn vertrouwde werkomgeving van de afgelopen 6 jaar. Dit heeft overigens niets te maken met wat een van de aanwezigen fluisterde in de kantine van de sporthal, waar de receptie plaatsvond: “Hai zal zien min-uurn nog wel mot’n ienhoal’n.”

De nu 66-jarige Bafloër solliciteerde in 1983 – hij was toen werkzaam als loodgieter in Warffum – bij de gemeente Baflo. Na een tijdelijke aanstelling als wegwerker, werd zijn halfjaar-contract omgezet in een vast dienstverband en was hij sinds 1 april 1984 ambtenaar.

Leuke anekdote uit die periode: Er moet een beugel vervangen worden in het instructiebad (nu dorpshuis Agricola). Renger – vertrouwende op z’n collega dat die ervoor zorgt dat de verlengkabel niet in het bad terecht komt – met boormachine het bad in om de klus te klaren. Na afloop trekt Renger nog een paar baantjes, waarop een paar dorpelingen binnenkomen en reageren met “Zo Renger, zwimm ien boas zien tied?” Ons kent ons in Baflo, dus kon hij nog geruime tijd in het dorp “Nait zwimm ien boas zien tied Renger?” aanhoren.

Naast zijn werk was Dijkman ook actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging C.S.B. in het dorp en na de fusie met Marcia – in 2001 – is hij tot op heden betrokken bij Rood Zwart Baflo, waar hij zich ‘veldheer’ mag noemen. Ook zat hij bij de vrijwillige brandweer van de gemeente Baflo, dat  na de herindeling in 1990 bij Winsum kwam. Voor z’n verdiensten ontving Dijkman destijds een Koninklijke onderscheiding.

In zijn dagelijks werk draaide hij meestal mee in de ‘Groenploeg’, schoffelen in plantsoenen, bomen snoeien, etc. Bij de gemeente Winsum kwam hij bij de algemene dienst/mobiele dienst Baflo om 10 jaar later – bij de centralisatie – onder bij Beheer&Onderhoud te komen.

Ook heeft hij met veel plezier bijgedragen aan het onderhouden van de begraafplaats in Baflo. Hij wilde dat nabestaanden van de overledenen trots zouden zijn op het werk van de gemeente.

De laatste 6 jaar werkte Dijkman dus als beheerder in de sporthal van Winsum. Op 28 december 2019 ging hij met pensioen, maar mocht op eigen verzoek nog een jaartje – 1 dag in de week – eraan vast knopen.

Collega Peter Batema, die de loopbaan van Renger Dijkman even met de aanwezigen doorliep eindigde met: “Ik heb je het afgelopen jaar leren kennen als iemand die zijn verantwoordelijkheid neemt en niet op een uurtje meer werk kijkt. Je betrokkenheid is groot, je hebt deze functie (s) met plezier vervuld, waarbij je omgang met mensen altijd fijn is geweest.”

“Renger, je komt dit jaar één dag in de week terug, maar geniet vooral ook van meer vrije tijd en van de mensen om je heen. Het ga jullie goed samen. Bedankt voor alles.”/AT

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen