Schoolvoorleeskampioenen binden strijd met elkaar aan

2019, voorronde in De Kandelaar te Uithuizen
2019, voorronde in De Kandelaar te Uithuizen
Foto: Archief HN

GRONINGEN – Biblionet Groningen organiseert deze maand de regionale voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. Er zijn maar liefst 146 schoolkampioenen die tijdens één van de 14 regionale voorrondes hun uiterste best gaan doen om een plek in de provinciale finale te bemachtigen.

In de gemeente Het Hogeland worden maar liefst drie voorrondes georganiseerd. Op woensdagmiddag 5 februari wordt de eerste voorronde gehouden in Basisschool de 9 wieken in Winsum. De schoolkampioenen van 9 basisscholen gaan hier voorlezen en strijden om een plek in de halve finale.

Op 12 februari volgt de voorronde in Bedum. Aan deze ronde doen 8 schoolkampioenen uit de gemeente Het Hogeland en de gemeente Loppersum mee.

De derde voorronde in de gemeente Het Hogeland wordt gehouden in Uithuizen op 26 februari. Ook hier doen 9 schoolkampioenen aan mee.

Halve finale

Er worden in de provincie 2 halve finales gehouden. De winnaars van de rondes in gemeente Het Hogeland gaan door naar de ½ finale die wordt gehouden op 11 maart in Bedum.

Provinciale finale

Van elke halve finale gaan de vier beste voorlezers door naar de provinciale finale op 15 april 2020  in Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam. Dan wordt bepaald wie van deze 8 voorleeskanjers doorgaat naar de landelijke finale op 27 mei in Utrecht.

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier in groep 7 en 8 te stimuleren. In de meer dan 25 jaar dat de wedstrijd bestaat is deze uitgegroeid tot de op één na grootste leescampagne (na de Kinderboekenweek) voor het basisonderwijs in Nederland. Jaarlijks doet bijna vijftig procent van de basisscholen mee aan de wedstrijd.

Cookieinstellingen