Professionele voetballes voor leerlingen school in Pieterburen

De leerlingen met hun FC Groningen certificaat.
De leerlingen met hun FC Groningen certificaat.
Foto: Montessoribasisschool De Getijden.

PIETERBUREN – Een kleine 20 leerlingen van groep 5 en 6 van De Getijden staan muisstil in een perfecte cirkel midden in de sporthal van de school, voet op de eigen bal. Wat is het verschil tussen FC Groningen en bijvoorbeeld een plaatselijke voetbalclub als VV Eenrum?”vraagt trainer Simon Cageling van de FC Groningen Scholentour. Aarzelend gaan deze dinsdagmorgen 4 februari de eerste vingers de lucht in.

“En hoe noem je de oefeningen, die je aan het begin van een training doet?” Nu vliegen de vingers omhoog. Dan begint de eerste oefening, afwisselend de linker- en de rechtervoet op de bal plaatsen: het traplopen. De kinderen hebben er duidelijk zin in. Rustig en gedisciplineerd werken ze de trainingsopdrachten van trainer Simon af.

“Je leert wat de spelers van FC Groningen ook leren.” De leerlingen kregen een kaartje voor een wedstrijd van FC Groningen.

Simon Cageling is door gymjuf Monique van der Krogt van de montessoribasisschool gevraagd om met de FC Groningen Scholentour Pieterburen aan te doen. Doel van de Scholentour is om kinderen zoveel mogelijk te stimuleren om te sporten en te bewegen. De leerlingen leren dan op hun eigen locatie te voetballen als hun FC Groningen helden. Tijdens deze voetbalgymles maken ze spelenderwijs kennis met de oefenstof en de spelvormen van FC Groningen.

Moeiteloos weet de trainer Simon Cageling de 20 leerlingen van groep 5 en 6 en de 20 ballen in de lucht te houden. Het klikt duidelijk tussen de leerlingen en de trainer. Ingespannen, enthousiast en geordend doen de kinderen de voetbalclinic.

Bram uit groep 5 vond het superleuk. “Je leert wat de spelers van Groningen ook leren. Ik heb me gisteravond meteen opgegeven voor de juniorclub van FC Groningen. Die organiseren allemaal leuke spelletjes met de spelers van Groningen, je mag soms meereizen in de bus en ze organiseren voetbalkampen.”

Madelief uit groep 6 is eigenlijk meer gecharmeerd van basketbal dan van voetbal. “Maar ik vind het echt heel bijzonder, dat ik training kreeg van iemand van FC Groningen.”

 

 

Cookieinstellingen