GemeenteBelangen wil strengere handhaving voor illegaal bouwen, graven en dempen

De ingang van het kerkhof Bellingeweer.
De ingang van het kerkhof Bellingeweer.
Foto: Archief HogelandNieuws.

HET HOGELAND – Hoe zit met het handhaven van niet-verleende vergunningen en het optreden tegen illegaal aantasten van dijken en het dempen van sloten en dobben? Roelf Torringa van GemeenteBelangen had in de gemeenteraad twee kwesties op het oog: het kerkhof Bellingeweer in Winsum en een dijkaantasting achter Usquert.

“Het gaat om zonder vergunning bij het kerkhof bouwen door een particulier. Het kerkhof is een rijksmonument. Wordt daar op gehandhaafd?” wilde hij weten. Ook bracht hij het geval ter sprake van een boer die zonder vergunning een doorgang in de dijk achter Usquert had aangelegd. En ook nog zonder vergunning dobben en sloten zou hebben gedempt. Dobben zijn vijvers die na watersnood in het land geslagen zijn. “Deze dobben zijn nota bene met subsidie van de provincie hersteld,” aldus Torringa.

Burgemeester Henk Jan Bolding liet weten dat wat betreft Bellingeweer met de betrokkene wordt overlegd over het hoe en wat van aanpassingen van de situatie en of dat tot legalisering van de situatie kan leiden. “Het dempen van de dobben is zonder vergunning gebeurd en moet ongedaan worden gemaakt,” zei Bolding. Hij merkte op dat er meer zaken zijn die handhaving vereisen: “Dat kost heel veel tijd en aandacht bij beperkte ambtelijke capaciteit,” zei hij.

Dit duurt allemaal veel te lang, reageerde Torringa. Bolding deed de toezegging dat rond de zomer de raad een overzicht krijgt van de stand van zaken van dergelijke kwesties./BM

Cookieinstellingen