Gemeenteraad steunt Warffumer actievoerders tegen gaswinning

Foto: Archief HN

WARFFUM – De gemeenteraad Het Hogeland steunt in de volle breedte de actiegroep Warffum Alert! in de strijd tegen de gaswinning in het dorp. De door Mädi Cleerden (PvdA) geïnitieerde motie kreeg unaniem bijval.

Er spelen twee gaskwesties in Warffum. De actiegroep spande eerder een rechtszaak aan tegen de NAM om een verleende omgevingsvergunning aan te vechten. Dat gaat, zeg maar, om het gebouw voor de bewerking van het gas. De NAM verloor bij de rechter en is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan en de zaak loopt nog.

De andere kwestie is dat de actiegroep bij minister Wiebes er in oktober 2019 op heeft aangedrongen de gaswinning in het kleine veld van Warffum te stoppen. “De minister heeft die bevoegdheid om op grond van veranderende inzichten en omstandigheden een winningsvergunning in te trekken,” aldus inspreker Wim Munters van Warffum Alert!, de actiegroep die al jaren eist dat het gasveld in Warffum gesloten wordt. “De huidige winning is gebaseerd op de situatie zoals die in 2003 was. Die is nu geheel anders, met heel veel schade aan gebouwen, veel risico’s en een sterk gevoel van onveiligheid,” aldus Munters.

Het veld in Warffum behoort tot de kleine gasvelden. Met als bijzonderheid dat het vrijwel tegen het Slochterveld aan ligt. En daardoor beïnvloed wordt door de bewegingen in het Slochterveld, afgezien van de eigen bewegingen, zo stelt de actiegroep. Dinsdag liet minister Wiebes weten dat de kleine gasvelden open blijven. Alle tweehonderd kleine velden in Nederland samen leveren een aanzienlijk deel van het aardgas op dat Nederland verbruikt. In de overgangssituatie naar meer duurzamere energie blijft winning van dit gas nodig, aldus de minister.

In een memo stelde het college van b. en w. voorstander te zijn van het staken van gaswinning maar zich niet wil mengen in een lopende rechtszaak. Stijn van Genuchten, directeur van Openluchtmuseum Het Hoogeland, de tweede inspreker stelde: “Ik wijs erop dat de procedure betrekking heeft op de omgevingsvergunning terwijl wij steun vragen om de minister zo ver te krijgen de gaswinning in Warffum te stoppen. U kunt dus ons verzoek steunen zonder daarbij op de stoel van de rechter te gaan zitten,” hield hij de raad voor.

De motie, door alle partijen ondertekend,  was duidelijk: “Het is moreel onaanvaardbaar dat inwoners van Warffum schade ondervinden van aardbevingen door winning van gas uit het Groningenveld en risico’s op schade blijven lopen door gaswinning in het Warffumveld.” Voor Linda Visser (SP) was het een zaak van “lef en doorzettingsvermogen van de Warffumers in een situatie waarin de belangen van het grootkapitaal voorop staan.” Bernd de Jog (CH) noemde het een kwestie van “steun aan een legitiem verzoek om het gasveld te sluiten.” Voor GroenLinks (Annemarie Smits) en de VVD (Attje Waal) is het zeker ook van belang aandacht te hebben voor de andere kleine gasvelden. Kor Berghuis noemde de motie “een krachtig signaal voor Warffum Alert!”. Burgemeester Bolding liet voor de stemming weten dat b. en w. de motie overnemen.

De Actiegroep Warffum Alert! zegt na de vergadering: “Het gemeentebestuur wilde eerst geen standpunt innemen en dat vonden we teleurstellend omdat het zelf ook tegen aardgaswinning is. Maar nu het  deze motie steunt, is het draagvlak groter. We staan nu sterker naar de provincie, naar de Tweede Kamer en de minister,’’ aldus Wim Munters./BM

Cookieinstellingen