Staatsbosbeheer gaat de reuzenberenklauw te lijf

Foto: Archief HogelandNieuws

GRONINGEN – Staatsbosbeheer (SBB) gaat zich deze lente vooral richten op de bestrijding van de reuzenberenklauw, een van de exotische planten die het snelst voortwoekert.

,,We hebben in de provincie ook te maken met andere exoten zoals de Japanse duizendknoop’’, zo laat hij weten. ,,Die verspreidt zich ook maar minder snel. Daarom laten we die plant dit jaar betrekkelijk met rust. Ook omdat we een beperkte hoeveelheid geld en mankracht tot onze beschikking hebben. We moeten keuzes maken’, aldus Dirk Dijkshoorn (SBB).

De keuze is gevallen op de reuzenberenklauw, de manshoge plant die zich door middel van zaad en dus in een hoog tempo verspreidt. Aanraking van de plant zorgt voor fikse brandblaren.

2019, de Oosterweg in Den Andel

“We hebben een vroeg voorjaar en je ziet de plant op allerlei plekken al weer opduiken”, zegt Dijkshoorn. “In het Lauwersmeergebied, op het Hogeland, op allerlei andere locaties. Hij verdrijft andere planten en kan mensen dus overlast bezorgen. Bij een exoot als de Japanse Duizendknoop is dat niet het geval. Die verdrijft andere inheemse planten maar doet de mens op zich geen kwaad.”

Net als vorig jaar gaat SBB plekken waar veel reuzenberenklauwen staan met trekker en frees te lijf. Dijkshoorn hierover: “We spitten met de frees de grond om en hakselen de wortels. We doen dat enkele keren op die plekken en dat lijkt te werken. Waar honderden planten stonden, staat nu een geringer aantal.”

Binnenkort kan het frezen beginnen. Er is door SBB geïnvesteerd in extra apparatuur en de beperkende maatregelen als gevolg van de coronacrisis mogen geen verhindering zijn. Dijkshoorn ziet slechts één (klein) probleem: “Wel is het zo dat we bij de bestrijding ook gebruik maken van vrijwilligers. En dat is op dit moment wel moeilijker.’’

Cookieinstellingen