RUG-onderzoeker heeft mogelijk een medicijn tegen corona

Foto: RIVM

GRONINGEN – Alle hoop tijdens de coronacrisis is gevestigd op onderzoeker Paul Hagedoorn van de Rijksuniversiteit in Groningen . Hij heeft mogelijk een medicijn dat werkt tegen malaria – en mogelijk ook corona – zo ontwikkeld dat het geïnhaleerd kan worden. Volgens de Ukrant zou het  medicijn over vier weken al beschikbaar moeten kunnen zijn.

Hagedoorn heeft samen met hoogleraar farmacie Erik Frijlink bedacht dat twee middelen tegen malaria zo bewerkt zouden kunnen worden dat ze met een inhalator ingenomen zouden kunnen worden.

Voor je het kunt toedienen moet je ervoor zorgen dat de deeltjes minuscuul zijn. “Denk aan een suikerkorrel die je in 25 miljoen deeltjes moet verkleinen. Dan heb je een idee van hoe verschrikkelijk klein die deeltjes moeten zijn”, zegt Hagedoorn in de universiteitskrant.

Hagedoorn geeft aan het medicijn zo spoedig mogelijk willen inzetten op hulpverleners, omdat het ook medicijn niet alleen geneest, maar ook beschermt.

Frijlink liet eerder al weten dat er voor het gebruik van het medicijn nog veel moet gebeuren. Ook kan het product niet zomaar gebruikt worden. “We moeten nu eerst zeker weten dat het veilig geïnhaleerd kan worden. Als de vrijwilligers meteen longklachten krijgen, gaat het niet werken.”

Voor volledig het volledige verhaal in de Ukrant klik hier.

Cookieinstellingen