Baflo herdenkt ook de schuilplaatsverleners

Foto: Arie Molenhuis

BAFLO – De belangstelling bij de dodenherdenking is in Baflo altijd uitzonderlijk groot. Al gedurende enkele jaren geleden heeft de Oranjevereniging Baflo besloten niet alleen op 4 mei stil te staan bij de oorlogsslachtoffers, maar ook bij mensen die hun leven riskeerden door onderduikers een schuilplaats te bieden of verzetsactiviteiten te organiseren. En uit te voeren.

Bij de voorbereidingen die de stichting “De Tweede Wereldoorlog in Baflo”, deed, bleek al snel dat dat er tijdens WO II veel meer was gebeurd, in Baflo en omgeving, dan bekend was.

Veel boeren, maar ook de bakkers en de smeden en particulieren huisvesten in het diepste geheim onderduikers. Brandstofhandelaar Jan de Witt had er maar liefst acht in de Laurentiusstraat, waaronder een Joods meisje. Zijn dochter Grietje was dienstmeid bij schoolmeester Vonk en die bracht in de nachtelijke uren onderduikers naar schuiladressen. Meester Vonk leidde het verzet in Baflo en omgeving. Hij werkte nauw samen met bakker Jager uit de Herestraat. Daar waren niet alleen onderduikers, maar hij bracht ook de gestolen bonkaarten bij mensen die onderduikers hadden. Toen de Duitsers de gereformeerde school bezet hadden, werden er in de bakkerij van Jager ook schollessen gegeven. Voor deze min of meer vergeten helden is in Kamp Amersfoort in 2015 een monument onthuld. Een replica van dit monument is aanwezig in de basisschool Marciaborg in Baflo.

Een kleinzoon van Jan de Witt, Ulfert Molenhuis en diens zoon Alexander leggen een krans voor alle schuilplaatsverleners uit de voormalige gemeente Baflo. Nico Werkman kijkt tevreden toe.

De documentaire “Dat vergeet je ooit” zal nu op zaterdag 26 september in première gaan en beschrijft de WO II op het Hogeland. Op zondag 27 september 2020 is er een herdenkingsdienst in de Immanuelkerk in Baflo, waarna de documentaire in het Dorpshuis te zien is en vervolgens nog vele dagen daarna ook. De toegang is gratis.

Cookieinstellingen