Besluit over subsidie voor Colourful uitgesteld tot 1 juni

Foto: Gemeente Het Hogeland

HET HOGELAND – De motie waarin wethouder De Visser de opdracht kreeg om dit jaar Colourful Het Hogeland alsnog een subsidie te geven van 17.500 euro is aangehouden. Als in juni de tussentijdse financiële situatie van de gemeente in de raad komt, zal de kwestie opnieuw bekeken worden.

Namens vijf partijen – CDA, GroenLinks, PvdA, SP – diende Bernd de Jong (CU) de motie in waarin geconstateerd werd dat de afwijzing van de subsidieaanvraag op financiële redenen is gebaseerd. Er zou te weinig geld voor handen zou zijn. De partijen constateerden dat er weliswaar zeer voorzichtig moet worden geopereerd gezien de financiële positie van de gemeente, maar ze wilden toch dat het gemeentebestuur voor 2020 de subsidie zou toekennen en daar een passende dekking voor te vinden. Voor de toekomst zou het gemeentebestuur in gesprek moeten gaan om manieren te vinden om de subsidiëring van Colourful voor te zetten.

De kwestie maakt deel uit van het gemeenlijk beleid voor de integratie van asielzoekers. In de nota waarin dat beleid werd geëvalueerd kondigde het college van b. en w. een bezuiniging aan met het oog op de volgend jaar in te voeren nieuw beleid waarvoor de regering minder geld zal beschikbaar stellen. Voor de huidige situatie rond de inburgering van asielzoekers zet het gemeentebestuur heel sterk in op het vinden werk voor de vluchtelingen. En het bezuinigen op kleine, flankerende projecten.

In de eerste reactie op de motie stelde wethouder Mariette de Visser: “Laat er geen misverstand over bestaan, we hebben zeer veel respect voor het werk dat Colourful doet. We hebben dit de afgelopen jaren gesteund met incidentele subsidie voor activiteiten. Vorig jaar is het geld hiervoor voor een deel gekomen uit het budget voor de opvang van statushouders en uit het middelen voor de bevordering van de volksgezondheid. Dit kunnen we niet volhouden. We zijn op zoek gegaan naar andere mogelijkheden en het is heel eenvoudig: waar we ergens méér voor uitgeven moeten we ergens anders wat weghalen.” Bij interruptie hield Sandra Herkströter (SP) haar voor dat wanneer Colourful drie keer incidenteel is gesubsidieerd, men er toch vanuit gaan kan gaan dat deze subsidie structureel is. De raad wees de wethouder er ook op dat het wegvallen van de gemeentelijke subsidie het voor Colourful moeilijker maakt subsidie van andere instanties te krijgen. Die kijken ook naar wat een gemeente aan een project bijdraagt.

De Visser hield de raad voor dat Colourful méér subsidie wilde om op structurele basis om verder te professionaliseren. De stijging van 12.500 op incidentele basis naar 17.500 op structurele basis was het gemeentebestuur een brug te ver. Het argument dat het wegvallen van de gemeentelijke subsidie zou leiden tot minder subsidie bij andere instanties, relativeerde zij met de opmerking dat op een begroting van 100 duizend euro van Colourful de gemeentelijke subsidie niet zo zwaar van gewicht is bij het oordeel van andere subsidiegevers. De wethouder hield de raad voor dat er afwegingen moeten worden gemaakt en dat de raad dan aan zet is om aan te geven waar bezuinigd moet worden om het geld voor Colourful op te brengen: “Gezien de scherpte van de keuzes stel ik voor deze kwestie mee te nemen naar de Voorjaarsnota. Ik ontraad de raad deze motie aan te nemen.”

Rose-Marie Zuidema van GemeenteBelangen merkte op: “Het is minder netjes dat Colourful eerst de media opzoekt en dan krijgen we vervolgens als raad nu een motie waar we met stoom en kokend water op moeten reageren. Het is een prima voorstel om de zaak bij de Voorjaarsnota te behandelen.” Kor Berghuis van het CDA stelde: “Je kunt alles wel voor je uitschuiven. We moeten aangeven wat we dit jaar willen.” Stefan van Keijzerswaard van de VVD merkte op: “We delen de waardering voor Colourful, maar we hebben de motie niet ondertekend. Als we nu Colourful subsidiëren dan doen we ons als raad tekort. Dan ligt de weg open voor allerlei andere clubs en verenigingen om ook een subsidieafwijzing hier aan de orde te krijgen. Het is een zeer moeilijke beslissing gezien de financiële situatie van de gemeente en daarom willen we dat deze kwestie aan de orde komt bij de behandeling van de Voorjaarsnota.”

Bernd de Jong, indiener van de motie, vroeg om schorsing van de vergadering voor overleg met de andere partijen. Hij kwam terug met de verklaring: “Het is een zeer lastige kwestie. De motie geeft een signaal af. Met de toezegging dat er een afwegingskader is in juni bij de behandeling van de Voorjaarsnota, hebben we besloten de motie aan te houden.”

Berto Merx

Cookieinstellingen