Inwoners Tinallinge vrezen komst supermega koeienstal

Foto: HogelandNieuws

TINALLINGE – In Tinallinge zijn bewoners bezorgd over de vergunningaanvraag van de firma Verweij uit Blijham om hun megastal in het dorp drastisch uit te breiden tot een gigastal voor 1000 runderen.

In een brandbrief aan het college en de raadsleden van de gemeente Het Hogeland doen zij een oproep deze uitbreiding niet toe te staan. Zij ervaren nu al overlast door de megastal, waarin 675 koeien gehouden mogen worden. Met de uitbreidingsaanvraag van de firma Verweij zou de megastal kunnen uitgroeien tot een gigastal met 609 melkkoeien en 315 jonge koeien, dus in totaal 924 runderen, zo laten zij weten.

De initiatiefgroep Geen Gigastal in Tinallinge wijst erop dat hiermee een gigantische stal ontstaat vlakbij een gebied van Natuurmonumenten, waar gepoogd wordt de grutto en andere weidevogels te redden. Een dergelijke stal past niet in de leefomgeving en het milieu in en om het historische wierdedorp Tinallinge en leidt tot waardedaling en planschade, menen zij.

Ook verzetten zij zich tegen de steeds toenemende trillingen in het dorp door het zware vrachtverkeer van en naar de megastal. De smalle landwegen worden kapot gereden door enorme tankwagens met voer, melk en mest, constateren ze. Ook de geluidshinder, de geurhinder en de aantasting van de biotoop in en om het dorp door de grote percelen raaigras baren de groep grote zorgen. “De massaliteit van de te hoge, te grote en te brede megastal, ervaren de bewoners als een onaanvaardbare aantasting van het landschap,” zo stellen zij.

 

Cookieinstellingen