Natuurclub Groningen wil werk aan hoogspanningsverbinding stilleggen

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – De Natuur- en milieufederatie Groningen (NMG) wil dat de aanleg van de 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Hoogkerk wordt stil gelegd totdat de Raad van State een einduitspraak over de kwestie heeft gedaan.

De NMG vreest dat wanneer dat niet gebeurt alvast werk wordt uitgevoerd die tot een voldongen feit leiden en het onmogelijk wordt er nog wat aan te veranderen.  Wanneer de Raad van State einduitspraak doet, is nog niet bekend. Volgens de natuurorganisatie  kan dit nog wel eens een half jaar duren, waardoor netbeheerder TenneT de tijd heeft om alvast enkele werkzaamheden uit te voeren.

Bij de Raad van State vingen vorig jaar Groningse landschap- en natuurorganisaties en burgers bot met hun bezwaren tegen de aanleg van de hoogspanningsverbinding van 380 kV die de verouderde 220 kV-verbinding moet vervangen. Rijk en provincie moesten wel met een beter compensatieplan komen. Dat gebeurde, maar het nieuwe plan was volgens een groot aantal tegenstanders, waaronder NMG, nog steeds niet duidelijk. De Raad van State buigt zich nu over het nieuwe compensatieplan om te bepalen of het inderdaad niet goed genoeg is.

Cookieinstellingen