Gemeente Het Hogeland besluit alsnog tot tijdelijke bouwstop geitenhouderijen

Foto: HogelandNieuws

HET HOGELAND – De gemeente Het Hogeland heeft toch besloten een tijdelijke bouwstop af te kondigen voor geitenhouderijen. Vorig jaar nog weigerde de gemeente dat besluit te nemen.

Aanleiding is een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Overijssel, Gelderland en Utrecht. Daaruit blijkt dat mensen die op 2 kilometer of minder bij een geitenhouderij vandaan wonen een verhoogde kans hebben op longontsteking. Een eerdere studie toonde al aan dat dit het geval is in Limburg en Noord-Brabant.

Vorig jaar vroegen inwoners van Rottum de gemeente nog even te wachten met een vergunning voor de komst van een geitenhouderij in de nabijgelegen buurtschap Bethlehem. Ze uitten hun zorg over de gezondheidsrisico’s en vroegen of de gemeente bereid was de uitkomst van dit onderzoek af te wachten, alvorens de vergunning definitief te verstrekken.

De gemeente Het Hogeland stelde zich formeel op. De vergunning was niet getoetst op gezondheid. ,,Of dat ooit wel het geval is, weten we niet. We gaan niet in de toekomst kijken’’, zei een ambtenaar. Omdat dit risico wel degelijk in meerdere regio’s in Nederland gevonden is, noemt het RIVM het aannemelijk dat het verhoogde risico op longontsteking ook van toepassing is op andere gebieden in Nederland.

Volgens het RIVM is terughoudendheid bij het vertrekken van vergunningen voor nieuwe vestigingen of uitbreidingen op zijn plaats. Tegen de inwoners van Rottum zegt de gemeente nu: ,,Ook uw signaal heeft bijgedragen aan de overwegingen die het college van burgemeester en wethouders hierin heeft gemaakt.’’

De GGD adviseert gemeenten het risico op longontsteking rond geitenhouderijen bij besluiten mee te wegen. Bijvoorbeeld in hun omgevingsvisie en -plan. Met dit advies wil de GGD geen nieuwe of hogere gezondheidsrisico’s laten ontstaan, totdat er meer duidelijkheid is over de te nemen maatregelen om het risico op longontsteking te beperken.

Om meer te weten te komen over de directe relatie met de geitenhouderijen is vervolgonderzoek nodig. De resultaten hiervan worden over twee tot drie jaar verwacht. Arie Jan de Jong, die pal naast de geitenhouderij in Bethlehem woont, noemt het besluit van de gemeenteraad dapper. ,,Het is goed om de gezondheid van inwoners voorrang te geven boven het belang van de geitenhouder. Het had heel wat slapeloze nachten gescheeld als de gemeente deze keuze eerder had gemaakt.’’

Cookieinstellingen