Treinramp Winsum 1980 herdacht

25 juli 1980
25 juli 1980
Foto: Youtube

WINSUM – Dit jaar is het 40 jaar geleden dat op vrijdag 25 Juli 1980 om 7.28 uur in de vroege ochtend in een zeer dichte mist twee treinen van het type ‘Blauwe Engel’ frontaal op elkaar botsten op het enkelbaanstraject Groningen – Roodeschool, dit ter hoogte van de Voslaan te Winsum.

De botsing had tot gevolg dat er 9 doden vielen te betreuren en 21 gewonden van wie sommigen zeer ernstig.

Enkele betrokkenen hebben in 2004 een werkgroep opgericht en met een financiële bijdrage van de Gemeente Winsum, de Wierdastichting , de NS en smederij Dick Norg is er in 2005, ter nagedachtenis, nu dus 15 jaar geleden, een monument opgericht ter hoogte van de Voslaan. Ieder jaar worden er door de werkgroep bloemen bij het monument gelegd. Ook dit jaar zal dat het geval zijn.

Het was de bedoeling om er dit jaar iets meer aandacht aan te besteden, maar helaas door de corona perikelen is dat niet mogelijk gebleken.

Feit is dat bij een grote bijeenkomst als deze zou kunnen worden, de corona-wet van kracht is en er van een evenement sprake kan zijn. In dat geval is dan een vergunning noodzakelijk.

De werkgroep zal nu op zaterdag 25 juli 2020 om 10.00 uur, in aanwezigheid van wethouder Harmannus Blok, bloemen leggen bij het monument ter nagedachtenis aan de  dodelijke slachtoffers en de vele gewonden, waarvan sommigen nog dagelijks ongemakken ondervinden van het ongeval.

Belangstellenden zijn welkom maar wel met in acht neming van de corona maatregelen.

Cookieinstellingen