Jaarverslag uitvoering Leerplichtwet 2019-2020 naar de raad

Foto: Pixabay

WINSUM – Het college heeft het jaarverslag uitvoering Leerplichtwet 2019 – 2020 ter informatie aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeente werkt samen met zorginstanties, onderwijs en justitie om ongeoorloofd schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten van leerlingen tegen te gaan. In het afgelopen jaar is er in samenwerking met de scholen gewerkt aan een vroegtijdige betrokkenheid bij leerlingen met schoolverzuim.

Ongeoorloofd verzuim is in het afgelopen schooljaar gedaald. Wel was er een stijging van het aantal opgemaakte processen- verbaal. Die stijging is een gevolg van verbetering van de procedure voor het opmaken van een proces- verbaal. Het komt ook nog voor dat scholen pas melden wanneer het verzuim van een leerling al hoog is. Verdere verbetering van de verzuimprotocollen en  – registratie blijft daarom punt van aandacht.

In de periode dat scholen gesloten waren vanwege Corona bleven leerlingen goed in beeld bij de afdeling Leerplicht. Ook in deze periode is de afdeling leerplicht in enkele gevallen ingezet om de schoolgang weer te verbeteren. Naar verwachting is Corona ook gedurende het schooljaar 2020-2021 van invloed op het onderwijs. De afdeling Leerplicht van de gemeente besteedt dit schooljaar daarom extra aandacht aan de ontwikkelingen van online lesgeven en de invloed hiervan op het verzuim en de handhaving hierop.

Cookieinstellingen